-----------------------------------
Mircea Pteancu
29 Noi 2022 00:59


-----------------------------------
Despre Vermont pot sa spun ca legat de el am avut prima incercare de a colabora cu Comitetul Roman de Astronomie. 
Incercare care a devenit si ultima, ever never se va mai intampla asta.
Era vorba odata sa se faca propuneri pentru denumirea a doua exoplanete.
Cu toata bunavointa, d-na Suhay m-a informat despre actiune, ca si despre multe alte actiuni, lucru pentru care-i multumim.
Am propus ca una dintre planete sa fie numita Vermont, dupa marele si necunoscutul astronom Bernard Vermont.
Ca de obicei insa, numai propunerile Astroclubului Bucuresti sunt luate in considerare. Cele doua propuneri facute de mine, in numele Astroclubului ''Galaxis'', nu numai ca nu au fost discutate de Comitetul Roman de Astronomie dar au fost sterse de pe site.
(Oare de ce isi mai spune acel comitet ''roman'' daca face matraprazlacuri cu propunerile romanilor !? )
Si uite asa, in loc sa eternizam numele unor inaintasi merituosi avem enorma onoare de a avea undeva in cataloagele UAI doua  exo-planete botezate cu numele  romanesti de Negoiu si Plesoiu. Ceva de genul... Ce mai, ni se bombeaza piepturile de mandrie daco-romana !

Sa nu te superi daca te corectez, Vermont nu a activat la Institutul Meteorologic ci el a fost  Institutul timp de 20 de ani iar casa lui a fost sediul acestuia.
Vermont a fost primul astronom roman care a calculat efemeride, le-a publicat in presa si in volum , spre stiinta intregului popor dornic de cultura. (Adica s-a ocupat cu lucruri cu care CRA nu se ocupa, fiind prea ocupat cu chestii mai oculte).
Pentru aceasta activitate, Vermont a devenit  in 1906   primul roman laureat al Societatii Astronomice Franceze. 
In vizita sa, cu ocazia sarbatoririi a 40 de ani de domnie a MS Regele Carol I, Camille Flammarion l-a elogiat pe Bernard Vermont in sedinta publica a Academiei Romane.

Multumesc pentru document, ma va ajuta sa completez cele scrise despre Vermont in lucrarea mea '' Romanii si stelele in ''La Belle Epoque'' '', vezi pag. 40-43 din volumul SRPAC, An 3, 2020:

https://www.academia.edu/44153135/Conferin%C8%9Ba_SRPAC_2019

Mircea