-----------------------------------
dragos.n
29 Noi 2022 15:21


-----------------------------------
Casegrainul Classic  de la Omegon pe care l-am avut eu, nu avea nici un fel de reflexie parazita, cum descrii tu, Erwin. Foarte probabil elementele telescopului erau foarte bine centrate, si de asta am reusit sa il colimez. Iar la cel pe care il ai tu la colimat, este o descentrare care te impiedica sa il colimezi, si care da nastere acelei reflexii.

La proiectarea acestui telescop cei de la GSO au facut cateva compromisuri. Astfel, secundara e ceva mai mica decat ar trebui. Ei spun ca au facut-o asa pentru a avea o obstructie mai mica si o comportare mai buna la observatii planetare. Si probabil de aici si posibilitatea aparitiei reflexiilor parazite.

Alta este primara fixa pe tub. Desi la prima vedere este un avantaj, eliminandu-se astfel renumitul shift de la focalizare, orice mica dezaliniere a oglinzii in raport cu tubul si cu focuserul este practic imposibil de eliminat, fara a reconstrui tubul telescopului. Un alt dezavantaj al oglinzii fixe este necesitatea de a folosi un focuser cu tub foarte scurt, cu o cursa de doar 40mm, si de aici si nevoia acelor tuburi de extensie.

Cred ca aceste telescoape ar fi foarte bune daca proprietarii se vor apuca sa reconstruiasca tubul. Evident, nu toti, ci doar cei care nu reusesc sa il colimeze in nici un fel.