-----------------------------------
Erwin
29 Noi 2022 15:53


-----------------------------------
Cred că ai dreptate, Drago&#537;. &#536;i proprietarul telescopului sus&#539;ine că este de părere că axa optică a oglinzii primare nu este aceea&#537;i cu axa geometrică a subansamblului mecanic care &#539;ine oglinda. Nu există posibilitatea alinierii oglinizii pe suportul ei central tubular. Nu am desfăcut inelul să văd dacă nu s-ar putea insera o bucă&#539;ică de hârtie sau ceva, pentru a o alinia perfect, a&#537; avea nevoie de un banc optic pe care să fac cu precizie această aliniere. 

La cassegrainul meu oglinda este a&#537;ezată pe un suport cu 3 bra&#539;e (6 puncte de sprijin) din cauză că este sub&#539;ire la mijloc. Tubul de perfora&#539;ie se poate colima individual fa&#539;ă de acest suport. Focuserul este fixat pe o buc&#537;ă pe acela&#537;i suport, a&#537;adar se mi&#537;că la colimare odată cu oglinda. Nu am avut nicio problemă de aliniere sau colimare sau lumină parazită decât din cauza tubului principal pe care nu l-am diafragmat ci era doar vopsit. Am pus ulterior velur negru &#537;i contrastul s-a îmbunătă&#539;it substan&#539;ial. 

Să vedem ce voi ob&#539;ine cu ajutorul prelungitorului printat 3D pentru tubul de perfora&#539;ie. Asta va fi după mini-vacan&#539;ă.