-----------------------------------
mihaig
06 Dec 2022 12:42


-----------------------------------
Intr-adevar,dpdv ingineresc, "truss"nu este cel mai fericit cuvint,lipsind al 3-lea element al unui triunghi.Mai potrivit ar fi "strout poles",dar nici asta nu e complet corect,deoarece se refera la bare nesegmentate.Ca sa nu mai folosim "romgleza",sa ii spunem sistemului "structura  varza":)
Lucrind multi ani cu inginerii,stiu ca mai usor ii faci sa inteleaga cu desene:)
Deci,deformarea unei bare rotunde este direct proportionala cu cubul lungimii.Daca barele AC ar fi dintr-o bucata si daca punctul de rotatie al sistemului ar fi la un capat,atunci ea  ar juca un rol serios.Cu toate astea,multi fac structuri cu 3 bare  pentru newtoniene,cu destul de mult succes(vezi "dobstuff"si  newtonienele Sky-Watcher retractabile).Separind barele in segmente la jumatate(AB+BC) prinse zdravan una de alta prin suruburi(barele avind talpi de fixare)  si mutind centru de rotatie cit mai aproape de centru(cum e cazul la montura alt/az),deformarea segmentelorAB si BC se reduce de 8 ori fata de o bara AC.
La aceasta estimare putem adauga : oglinda nu e grea(cca 6 kg) ,distanta dintre segmente e mare raportata la lungimea lor(L/2) si inelele de stratificat de 20 mm au un coeficient de deformare apropiat de al aluminiului.
Pe baza acestor considerente,cred ca deformarea intregii "structuri varza" ar trebui sa fie neglijabila pe drumul de la zenit la orizontala si invers.Bineinteles,doar sistemul terminat si testat poate confirma ce am spus mai sus.Daca vor exista devieri semnificative ale fascicolului laser intre zenit si orizontala,cu siguranta voi pune ceva zabrele.Singura problema care o vad acum este cea a prinderilor mecanice dintre segmente,care trebuie sa fie cit mai ferme.
Structura nu e atit de inalta ,tavanul atelierului e la 2m inaltime,iar un segment de bara are 80 cm.