-----------------------------------
sorini
16 Dec 2022 17:00

SkyWatcher Az-GTiX
-----------------------------------
Citind observatiile facute de colegii de forum, inteleg ca vremea e cainoasa numai in Bucuresti. Ei bine, trebuie sa recunosc, eu sunt vinovatul! De ce? Exista o explicatie, care intareste zicala astronomilor: instrumentele noi aduc vremea rea!
Cam acum 1 luna de zile mi-am achizitionat https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p16033_SkywatcherAZ-GTiX---alt-azimuth-GoTo-Mount-with-two-Saddle-Plates--Head-only.htm . A sosit relativ repede, dar din acel moment nu am putut sa o testez decat la &#8220;rece&#8221;.
Departe de a fi un review, iata impresiile mele.
Foarte compacta - cu locas pt baterii integrat, in care am adaptat un pack LiPo, conectori pt alimentare externa, jack declansator pt aparat foto si mufa RJ pt telecomanda (optionala) - inspira incredere pt sarcina suportata, de 10kg. Minusurile constatate, dupa opinia mea ar fi; bula de nivel infima, dar mai ales suruburile de fixare a sinei, care strang direct un cap rotunjit, dar care in timp, va distruge sina. Le voi inlocui neaparat. Bratul pt instrumentul secundar este bine inchegat, iar dupa alinierea grosiera, are posibilitati de reglaj fin separat, in Alt-Az, pt a-l aduce exact pe axa instrumentului principal. Aplicatia SynScan Pro, din Play Store, este prima de acest gen cu care ma confrunt si imi pare foarte prietenoasa. Conexiunea wifi este rapida, stabila si eficienta, chiar si prin peretii camerelor (m-am departat pana la aprox 5-6m si discutau foarte bine).
De cand a ajuns la mine, cam 3 saptamani, am prins o singura seara (parca 10 sau 11 decembrie) cu un cer care sa permita si o testare reala, dar fara pretentii de detalii. Aplicatia ofera o optiune (Point and track) care &#8220;vine ca o manusa&#8221; pt observatiile rapide &#8211; exact cazul meu. Pe baza locatiei (cred preluata din telefon) si in functie de obiectele vizate (stele / sistem solar) determina viteza de tracking, iar mentinerea in campul vizual, la un grosisment de 130x este surprinzator de buna; dupa aprox 10 min, am schimbat tinta pt ca incepusem sa tremur de frig si voiam sa prind mai multe obiecte (Jupiter, Marte si cateva stele!). Mai ofera posibilitatea de a deplasa rapid montura catre o zona a cerului, doar orientand telefonul catre acea zona. &#8220;Ochirea&#8221; este destul de imprecisa, dar scuteste timpul necesar daca deplasarea s-ar face din butoane. Alte teste, de aliniere sau goto nu am facut &#8211; era prea frig, timpul disponibil prea scurt, vizibilitatea nu permitea detalii, etc, etc. Asta ca sa-mi ascund lenea, dupa motive! Dar, dupa aprox 1,5 ore de stat in balcon, cand am revenit in casa, sentimentul era de satisfactie asupra performantelor monturii. Face tot ce voiam de la ea, si peste; acel Point and track mi-a placut foarte!
Oricum, montura SW Avant, pe care a fost pana acum montat Mak-ul, s-a comportat exceptional. Chiar daca are numai reglaje manuale, cu care ma acomodasem, aveam in permanenta impresia ca e supra-incarcata si de aceea am renuntat la ideea de a mai investi timp si munca (piesele le-am luat deja) pt a o motoriza.
Cam asta ar fi o prima parere, sau cum se spune, "out of box" asupra monturii Az-GTiX, care dupa cum am spus, imi place ca performante, masa proprie, sarcina, dar nu imi place ca mi-a lasat 2 amprente adanci in sina Mak-ului. Trebuie sa schimb suruburile!
Acum astept un cer senin!
Numai bine,