-----------------------------------
tudor
21 Dec 2022 08:35


-----------------------------------
Catalin,
Pentru observatii vizuale voi detalia putin doua exemple de nebuloase de emisie: Nebuloasa Nord America si Nebuloasa Voalul, si au aproximativ 2 grade, respectiv 3 grade extindere. La acest tip de nebuloase, prin dificultatea lor, sunt bine venite campuri cat mai mari pentru ca se vad mai bine atunci cand sunt privite intr-un context stelar mai larg. Asta nu inseamna ca nu se vad si cu intrumente de focale foarte lungi. De ex. le-am vazut chiar si cu dobson 250mm, dar atunci doar zone restranse si detalii extrem de greu de reperat, fara spectacol. Normal ca incep se se vada si mai bine prin RFTuri pentru ca au campuri largi. Insa cel mai usor si frumos se vad cand nu sunt "inghesuite" in FOV, adica prin binocluri cu campuri si mai mari decat RFTurile. In plus fata de RFTuri beneficiezi si de toate avantajele vederii binoculare. Tipul asta de nebuloase sunt obiecte cu predilectie pt campuri mari, pentru ca nu e suficient sa fie cuprinse in FOV, trebuie sa mai ramana suficient spatiu sa si "respire",  astfel ochii nostrii distingand mai usor fata de fundal nebuloasele lipsite de contrast. Se vor detasa si "decupa" de fundalul cerului mult mai usor intr-un cadru stelar generos. 
E important de amintit ca aceste nebuloase sunt niste obiecte dificile pentru vizual, de cele mai multe ori confundandu-se cu fundalul cerului, fiind foarte difuze si cu contrast scazut. Trebuie sa fim intr-o locatie obligatoriu cu cer bun (de ex. din Bucurestiul poluat luminos nu exista nici o sansa sa o vedem, indiferent cu ce instrument vom incerca). De exemplu, intr-o noapte cu cer bun, la tara, am vazut Nebuloasa Americana foarte bine, dar atat de sensibila este la poluarea luminoasa, incat n-am mai vazut-o peste cateva ore, doar pt ca coborase intre timp de la Zenit cateva grade!