-----------------------------------
sorini
26 Dec 2022 11:26


-----------------------------------
Pt ca imi e mai dificil sa editez foto din telefon (am lasat laptopul la serviciu), atasez 2 pagini din manualul primit si care cred ca raspund la toate intrebarile. Ca accesorii la montura mai vin un suport in "L" si un mic stalp, care se monteaza intre montura si trepied. Mai inalta un pic montura, in cazul in care OTA loveste trepiedul.
1. Placa de prindere din dreapta, cea principala, se poate cupla / decupla de la axul motor cu un ambreiaj (rotita cu aripi). Placa secundara se cupleaza la randul ei la axul motor, cu 3 suruburi (la 120grd) accesibile cu cheie hexagonala. Deci oricareia dintre placi i se poate da orientarea dorita, dar in aceasta faza, in plane paralele. Mai departe intervine suportul "L" care ofera posibilitatea alegerii altui plan de rotatie. Orientarea fina pt latura dreapta se face din miscarile Alt-Az principale ale monturii. Pt latura stanga, dupa alegerea "grosiera" a tintei, placa de prindere si suportul L au reglaje fine, de aprox +/- 10grd (am constatat ca sunt mai mult decat suficiente pt un al 2-lea OTA si aproape inutile pt un binoclu 10x50).
2. Odata fixate cele 2 placi se misca sincron cu axul motor.
3. Prinderea trepied-montura se face cu surub "standard" 3/8".
4. Surubul de jos este echivalentul rotii cu aripi de la Alt, adica este ambreiajul pt Az.
Sper ca paginile din manual sa fie destul de clare si am pus si o foto cu montura completa.
Aseara, dupa o zi de Craciun calda si cu soare, am sperat ca seara sa pot vedea ceva pe cer. Jupiter a "apus" dupa bloc cand inca era lumina afara, Marte "fierbea", deci fara detalii in afara de o pata centrala. Asa ca tot cu binoclul, un pic prin Orion!
Craciun fericit, tuturor!