-----------------------------------
tudor
28 Dec 2022 11:12


-----------------------------------
Multumim pentru prezentarea ta!
Eu am privit doar prin variantele 9mm si 17.5mm. Intradevar, confirm si eu ca acestea au claritate de ortoscopice pe centru, doar cu o mica scadere a claritatii pe margini in binoclul cu raport focal mic. Pe instrumente cu raport focal mai mare, imaginea pe margine este clara cum este si pe centru. Cuvantul caracterizant al acestor oculare este "imersivitatea"


...
"Artistul"
Baader Morpheus 17.5mm va fi ocularul meu de cautare, facand din Fregata un adevarat RFT. Asta datorita magnificatiei de 23x indeajuns de patrunzatoare combinata cu un camp vizual de aproximativ 3.3grade si cu o "fereastra" enorma de 76 grade.  Chiar imi lipsea un ocular imersiv pentru "Fregata". Experimentarea campului extins al lui Morpheus da dependenta. Acest ocular cu caracter puternic, pe langa imersivitate mai are si urmatoarele calitati: 
Claritate si transparenta a imaginii pe centru uimitoare. 
Redatea culorilor naturala cu transmisie a luminii foarte buna. 
Comoditate foarte buna in ciuda campului enorm. Lentilele dinspre ochi sunt spectaculos de mari (vezi poze)
Punctele slabe: 
marginile sunt usor/moderat soft in ultimele 15 procente din FOV, dar nu exagerat. 
Folosit terestru se observa o distorsiune tip clepsidra pe margini. 

Il voi folosii pt plimbari prin campuri stelare, el fiind "artistul" care imi lipsea din setul prea tehnicizat de oculare. 
...

prezentarea succinta este extrasa de aici: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=21887&postdays=0&postorder=asc&start=45