-----------------------------------
mihaig
04 Ian 2023 22:54


-----------------------------------
Proiectul a ajuns la final.A venit si oglinda de la aluminizat,impecabila,ca tot ce vine de la Tavi:).Structura noua este ceea ce trebuie:solida,usoara,cu o atenuare rapida a vibratiilor.Colimarea se pastreaza de la orizontala pina la zenit.Goto-ul tine targetul in cimp circa 10 minute.Am o rezerva de  7-8 cm la distanta dintre cusca secundarei si oglinda,pentru a putea folosi binoviewerul  fara OCS.Cadrul  va fi imbracat in lycra negru,impermeabilizat.mai sunt citeva piese din baltic birch care trebuie date cu grund/vopsea de exterior,iar apoi telescopul va merge in gradina de la tara,unde-i va fi locul de acum inainte,linga fratiorul de 12".A fost un foarte bun exercitiu inainte de a ma apuca de cel de 20".
Lectii invatate:
1.O focala peste 1800 este incomoda pentru un newtonian pe montura alt/az.Eu am 1.90 dar,pentru observatii peste 50 grade altitudine,trebuie sa ma sui pe ceva,Telescopul de 20 "va fi  f/3.7-3.8 maximum,chiar daca va trebui sa folosesc un Paracorr.
2.Sistemul de colimare de sus cu tije al oglinzii principale este foarte bun.Toata colimarea dureaza citeva minute,se poate face si cu ochiul la stea.Niciodata nu voi mai folosi sisteme in spatele oglinzii.
3.Am reusit sa invat  sa elimin/evit astigmatismul in constructia la masina de slefuit a oglinzilor mari si subtiri.Un proces lung si dureros,cu multe experimente nereusite.Erorile pe care le-am facut cu oglinda de 16 nu vor mai fi repetate la cea de 20.
4.Reversul medaliei in cazul oglinzilor subtiri este suportul lor,care se complica foarte mult,spre deosebire de cele groase;obligatoriu celula flotanta cu 18-27 de puncte de sustinere si sistem special,pe rulmenti,pentru sustinerea pe margine;altfel,apare astigmatismul.