-----------------------------------
GunDALF
05 Ian 2023 18:45


-----------------------------------
Ceea ce vreau sa zic, e ca daca te gandesti sa-i pui alt focuser, sau ceva mai greu pe el s-ar putea sa treaca cu mult peste 5kg
Nici vorba de alt focuser. Se pare ca cremaliera aia e OK, din ce-am mai citit pe ici, pe colo. Chiar si cei de la Astromagazin au zis ca e un focuser corect. Bine, de la ei o iau cu cateva graunte de sare... ;)
Oricum, mai studiez problema. M-am uitat, de pilda, ca Skywatcher 150/750 PDS e declarat de producator ca avand masa neta de 6 kg, de altii ca avand ~5 kg, iar un user l-a cantarit si ar avea 5,5 kg. Pe de alta parte, zic ca ar exista o versiune mai noua (nu din cele pe stoc la magazine), usor modificata, cu tub nitel mai scurt, care ar avea 4,9 kg, cu accesorii.
Am rugat pe vanzatori sa cantareasca tubul, o cerere cam indrazneata din punctul lor de vedere, motiv pentru care pare ca n-am avut succes. Insa ce nu inteleg ei e faptul ca greutatea CORECTA (cantarita) e poate cea mai importanta caracteristica utila unui potential client. Fara de asta nu multi se incumeta sa cumpere ceva relativ scump si care trebuie vazut daca corespunde cerintelor abia la livrare. Daca ar fi la hypermarketuri (cum mai sunt pe la altii) sa le poti proba, testa, vedea, eventual cantari, ar fi altceva. Stiu ca vanzatorii mai accepta si retururi (nu stiu cu cata tragere de inima), insa mie mi se pare o intreprindere mult prea consumatoare de nervi.