-----------------------------------
Mircea Pteancu
08 Ian 2023 01:26


-----------------------------------
Am vesti !
In aceasta seara trebuia sa avem dupa meteoblue nori de pana la 60% dar a fost senin.
Am sa scriu in amanunt despre cele observate, aici am sa vorbesc doar despre cateva obiecte.
Instrumentele folosite au fost binoclurile Fujinon Mariner 7x50mm si Bepento 20x60mm, ambele montate pe Parghia Binoculara + montura pipe Penelopa.

B7x50mm: am facut reglajele pe Mintaka si am reusit sa o rezolv. Nu a fost o rezolvare usoara deoarece la grosismentul de 7x companionul se pierde in artefactele primarei din cauza diferentei de 4,4 magnitudini. Dar pana la urma am obtinut imagine stabila a dublei rezolvate si separate.
La Sigma Ori am reusit sa vad doar un companion la Est. Sunt sigur ca am observat STF 762 AB,E.

B 20x60mm: am urmat aceeasi rutina. Mintaka a fost rezolvata ''din prima'' si cu spatiu liber mare.
Cu toate acestea, la Sigma Ori lucrurile au luat-o razna. Reglajul de la Mintaka era insuficient.
Am coborat spre Theta 1 Ori unde am vazut trei stele in Trapezium si anume A,C si D. 
A este variabila dar acum are o luminozitate apropiata de cea a lui C si D.
Am reglat binoclul (focalizarea individuala si ecartul) pe cele trei stele apropiate ca luminozitate din Trapezium. Revenind la Sigma Ori am reusit sa vad doi companioni la Est.
Ora observatiei a fost in jurul 21:00 TLR. Companionul D se vedea aproape de primara la ''ora 20'' iar companionul E era la o distanta de trei-patru ori mai mare si ''la ora 21''. 

Am o noua propunere de obiect pentru binocluri si anume STF 730 AB din roiul Collinder 65. Separatia acesteia este de 9.7'' dar magnitudinile stelelor componente fiind apropiate, s-a rezolvat mai usor decat STF 762 AB,D.

Poate revin cu raport complet.

Cer senin, Mircea