-----------------------------------
zoth
08 Ian 2023 11:05


-----------------------------------
Am si eu vesti  :) 
Aseara cerul a fost partial noros dar cu gauri de vizibilitate. Am inceput observatiile dupa ora 22.20 cu binoclul de 70mm si cu monocularul TZK 10x80.
De data asta am inceput invers, adica de la magnificatia mare, 44x. La sigma ori sau Tyc 4771-1196 am vazut lejer componentele E si D si sporadic componenta C. Am fost atent de data asta la pozitia ultimei componente si parea a fi cea reala dar aparitia era sporadica. In acelasi camp era vizibila si STF761 sau Tyc 4771-1193 cu toate componentele separate clar si vizibile stabil.
Ca remarca, la sigma ori componenta D s-a vazut larg separata de AB astfel incat sa dea iluzia ca poti strecura cantul mainii printre componente in timp ce componentele B si C ale stelei STF761 pareau usor mai apropiate.
Am scazut apoi magnificatia la 22x unde B si C ale lui STF761 pareau aproape lipite sau oricum distanta dintre ele foarte greu discernabila. La fel si componenta D a lui sigma ori greu de separat vizual dar totusi distincta. Foarte obositor pentru ochi. Componenta C a lui sigma ori total invizibila. Aveam impresia ca geometria imaginii s-a schimbat destul de consistent.
In monocularul TZK 10x80, STF 761 aparea la limita perceptiei ca dubla iar sigma ori tot ca dubla prin componentele AB si E.
Si cam asta a fost tot.
S-a nascut totusi o intrebare fata de observatia facuta la 44x: de ce companionul C cu magnitudinea de 8,6 al triplei STF761 se vede in mod constant iar companionul C cu magnitudinea de 8,8 al multiplei sigma ori se vede doar sporadic si cu vedere indirecta? Sa fie limita de vizibilitate situata chiar intre cele doua valori de mai sus sau de vina este luminozitatea mare a componentei AB a lui sigma ori?
Tind sa cred in a doua varianta dar va trebui s-o verific. Pentru asta va trebui sa-mi modific un ocular.
Voi reveni daca va fi cazul.

Dupa incheierea sedintei am cautat pe net o imagine care sa arate geometria observatiei de la 44x si am gasit-o pe cea de mai jos care se potriveste manusa: