-----------------------------------
Mircea Pteancu
15 Ian 2023 20:51


-----------------------------------
Sa vedem cum se comporta ocularul de 23mm in instrumente cu F/D mai civilizat.
In reflectoare scurte nu fac fata dar in apo si semi-apo cu F/D similar am citit ca se comporta binisor. Ma gandesc ca ocularele asferice sunt ajutate acolo de corectia extra-axiala mult mai buna a acestor refractoare fata de cea a reflectoarele scurte cu F/D similar.

Mai trebuie sa intelegem ca atunci cand au aparut ocularele discutate, amatorii din tarile imperialist - colonialiste le obtineau pentru 8 dolari bucata. 
Tinand cont ca se comporta mai bine decat ocularele Plossl care costa 30-40 dolari, intelegem mai usor entuziasmul. Caz rar de chilipir adevarat dar cu performanta mult dincolo de categoria de pret.

Sa nu uit sa reamintesc: nu fac reclama, nu vreau sa conving pe nimeni sa cumpere asemenea oculare. Dimpotriva, imi place sa am ce nu are toata lumea. La oglinzi am cam reusit, nu m-ar fi deranjat sa stau la fel si cu ocularele.
Dar daca in iarna aceasta m-am intersectat cu asfericul de 23mm, am zis sa stam la gura sobei si sa povestim despre el.

Mircea