-----------------------------------
adrian
11 Feb 2008 15:12

Re: ...
-----------------------------------
Salutare,

as vrea sa ajut la clarificarea unor nelamuriri aparute in cadrul acestei discutii :-).
In ultimii 5 ani mi-au trecut prin mina 3 reflectoare newtoniene ( 10'', 13.1'' si 24.5'') si doua apocromate ( 77mm si 130mm). Diferentele intre ele sint notabile , mai ales in privinta aperturii insa as vrea sa subliniez anumite lucruri :

1. reflectoarele newtoniene au avantajul aperturii automat al dezvaluirii unor detalii mai usor pe obiectele deep-sky.
2. refractoarele au avantajul contrastului datorita lipsei obstructiei centrale, a tubului inchis si a conceptiei optice.

Din ceea ce am observat, planetele, luna si unele obiecte deep-sky stralucitoare , arata mult mai bine prin refractorul de 130mm decit prin reflectorul de 332mm (13.1'').

pentru a putea face o alegere corecta eu cred ca trebuie delimitata aria de interes si timpul acordat hobby-ului. Pentru sesiuni scurte de observatii dintr-o locatie cu cer urban sau suburban recomand cu caldura un refractor. Pentru observatii pe cer negru si carora li se poate acorda periodic timp mai mult, sa zicem ca e de preferat un reflector de apertura sensibil mai mare , dar numai ptr deep-sky.
Eu am avut reflectoarele de 10'' si 13.1'' cu optica de f buna calitate pe care nu o sa o gasiti in chinezariile de sub orice brand ....poate niciodata. 
Nu vreau sa jignesc pe nimeni.....dar asta e adevarul.

Ca sa inchei pe scurt ceea ce am avut de spus, eu am vindut reflectoarele si acum detin decit 2 apocromate (130mm si 77mm).

Astept eventualele intrebari.

Catalin

salut, as avea si eu o intrebare: care sint obiectele deep-sky care se vad mai bine/frumos in apocromatul de 130mm fata de telescopul de 13.1 inch ? Ai putea sa dai un numar de obiecte cu aprox.? ... ma intereseaza pentru ca si eu intentionez sa iau un apo tot de vreo 5 inch.Reflectoarele mi se par lipsite de contrast, in afara de luminozitate nu ofera nimic...

Merci mult.