-----------------------------------
iulian90
02 Feb 2023 01:04


-----------------------------------
Prezint si eu o imagine cu cometa C/2022 E3 (ZTF). :)

In seara asta am reusit sa o observ mai bine si chiar sa o fotografiez, dar am mai observat-o si alaltaseara, insa in conditii mai proaste, printr-o perdea fina de nori. In seara asta cerul a fost mai curat, desi era traversat de palcuri de nori. 
Cometa este destul de stralucitoare si prezinta o coama maricica si un nucleu cu aspect cvasi-stelar in telescopul de 150/1400mm. Luna insa polueaza mult cerul, si face mai dificila observarea marginii  mai slab luminoasa a coamei, iar de coada nici vorba sa fie vizibila in asemenea conditii. Daca nu ar fi fost Luna prezenta pe cer, cometa C/2022 E3 s-ar fi vazut mai spectaculos, fiind mai stralucitoare decat cometa C/2021 A1. Cometa se deplaseaza destul de rapid pe cer din ce am observat la ocular prin telescopl de 150mm, fiind in punctul cel mai apropiat de Terra in cursul zilei de azi (1 februarie).

Am fotografiat cometa C/2022 E3 cu camera foto Canon 450D prin teleobiectivul Albinar la focala de 200mm ,desi as fi vrut sa o fotografiez prin telescopul de 114/900mm, nu s-a putut din cauza ca tubul telescopului lovea in picioarele trepiedului monturii, fiind cam lung, si nu puteam sa il orientez spre cometa. Dar chiar si asa cu teleobiectivul imaginea a iesit relativ faina.