-----------------------------------
iulian90
03 Feb 2023 14:40


-----------------------------------
Multumesc pentru felicitari Tavi. :)

Da, prismele de binoclu care sunt facute din sticla optica Crown BK7 au dispersie mica , de numai 0,923° pentru portiunea de spectru vizibil intre 400 si 700nm, de aceea am folosit 2 prisme in tandem, care ofera o dispersie de 1,6° in portiunea vizibila a spectrului. Pe de alta parte cu cat luneta analizoare are o focala mai mare cu atat mai mare se va vedea spectrul in ocular sau pe senzorul camerei. 
Stiu ca pentru portiunea UV a spectrului trebuie folosite prisme din cuart, intrucat sticla optica devine opaca pentru razele UV, in timp ce cuartul ramane transparent pentru UV pana adanc spre 100nm, caci este transparent si pentru liniile intense ale mercurului de 185 si 254nm .
Nu stiam insa , pana de curand , ca pentru IR se folosesc prisme din sare. Sarea din ce am aflat recent ,ar avea un index de refractie similar sticlei Bk7 in domeniul vizibil dar o dispersie mai mica, in timp ce in IR mai indepartat (>1000nm) dispersia ar creste exponential si indicele de refractie ar scade.  In IR indepartat o prisma din sticla optica ar avea o dispersie foarte mica, aproape neglijabila, panta curbei indexului de refractie fiind aproape orizontala la peste 700nm , si mai ales dupa 1000nm. De aceea in IR se folosesc prisme din sare.

https://refractiveindex.info/?shelf=main&book=NaCl&page=Li