-----------------------------------
valy
03 Feb 2023 21:11

Prezentare prisma Herschel Lacerta 2&quot;
-----------------------------------
1.	Introducere

Aveam o curiozitate contruita de-a lungul timpului: cum se compara prisma Herchel cu folia Baader? Opiniile variau de la &#8222;aproape la fel&#8221; la &#8222;mult mai multe detalii si contrast mult mai bun&#8221;. Nu aveam o problema ca aceasta curiozitate sa ramana nesatisfacuta, in fond sunt multumit de folia Baader si nu credeam ca prisma poate aduce imbunatatiri substantiale. Insa am o oarecare reticenta privind partea de siguranta, mai ales cand vorbim de observatii vizuale la Soare. Aproape toate versiunile facute de-a lungul timpului au ajuns mai devreme sau mai tarziu sa se gaureasca si practic sa nu mai poata fi folosite. Mai mult de atat, aveam un pitic pe creier care imi spunea ca vine o pala de vant si cade filtrul de pe obiectiv exact cand sunt cu ochiul la ocular, si astfel am ajuns sa folosesc exclusiv camera foto cand era vorba de observarea Soarelui. O prisma Herschel este mai sigura, in cel mai rau caz daca prisma pica de pe telescop nu exista niciun risc, aici singura grija era oarecum legata de restul energiei care se disipa in spatele/josul prismei. Din punctul asta de vedere versiunile Lunt sau Baader &#8222;ingroapa&#8221; lumina intr-o zona care nu ne afecteaza (ceramica?), iar prisma Lacerta proiecteaza pe o latura cu radiator metalic dar totusi relativ expusa daca bagi degetele pe acolo.

Atentie: nu priviti Soarele fara filtre speciale pentru vizual! Nu priviti soarele prin filtre improvizate! In fond o folie Baader este ieftina si nu merita riscul unei improvizatii!