-----------------------------------
iulian90
04 Feb 2023 21:50


-----------------------------------
Da, am construit un spectroscop cu 5 prisme in urma cu 5 ani, insa era ceva mai mare si mai greoi, nu era destinat pentru montarea pe telescop si nu era asa rigid ca spectroscopul cu 2 prisme facut recent. :) 
Dar la sfarsitul lui 2019 renuntasem la el in favoarea spectroscoapelor facute cu retea de difractie din DVD care erau mai usoare si mai compacte si ofereau un spectru mai liniar, chiar daca mai intunecos. 
Insa pentru spectre stelare prismele sunt clar avantajate fata de retelele de difractie, asa ca am revenit la ideea construirii unui spectroscop cu prisme pentru observarea spectrelor stelare si astfel am ajuns la a construi spectroscopul cu 2 prisme prezentat mai sus. 

Aseara am mai observat spectrele stelelor Sirius si Betelgeuse , atat cu spectroscopul cu prisme montat pe luneta de 80/900mm cat si cu un CD si un DVD, pus in fata ocularului pe telescopul de 150/1400mm pe post de retea de difractie cu reflexie si am constatat ca spectroscopul cu prisme ofera un spectru mai luminos decat CD-ul si DVD-ul insa subtire si in pofida dispersiei mici a prismelor de binoclu, spectrul se situa ca marime intre spectrul oferit de CD si cel oferit de DVD, gratie lunetei analizoare care mareste imaginea spectrului mic oferit de prisme.