-----------------------------------
Alexandru Claudiu
04 Feb 2023 22:08

Recomandare telescop pentru ASI 533 MC-PRO
-----------------------------------
Buna ziua.

Pana acum am folosit doar teleobiectiv (Sigma 150-600 mm) si ma pregatesc in viitorul mediu (sper!) sa achizitionez un prim telescop. Folosesc o montura SW EQ6-R si am o camera ASI 533 MC-PRO.

Deoarece am deja acoperite focalele mici pana spre 500-600 mm, as vrea ca focala telescopului sa fie mai mare. M-am gandit la 1000 mm. (800 mm ar fi cam putin fata de cei 500/600 mm pe care deja ii am la teleobiectiv)....

Dimensiunea pixelului pt. 533 MC este 3,76. Deci imaginea rezultata ar avea o rezolutie (image scale) de 206 x 3,76/1000 =  0.77 arcsec/pixel. Stiu ca ideal ar trebui sa fie intre 1 si 2, insa cred ca 0.77 inca este destul de ok. Gresesc cumva?

Tipul telescopului:

a) fie refractor apochromatic (daca bugetul va permite in viitor)

b) fie un newtonian clasic.


Momentan, din motive de buget, as discuta doar varianta b).

M-am gandit la un telescop cu focala de 1000 mm si apertura de 200mm, deci raport focal de f/5. Cred ca f/5 este suficient de rapid.


Variantele ar fi:

1. SW Telescop N 200/1000 PDS Explorer (vreo 2400 lei): https://www.astroshop.ro/telescoape/skywatcher-telescop-n-200-1000-pds-explorer-bd-ota/p,19166

- apertura: 200 mm
- focala: 1000 mm
- raport:  f/5
- greutate: 8.5 KG
- focuser Crayford
- material: cred ca-i din otel


2. TS OPTICS Telescop N 200/1000 Photon (vreo 2950 lei): https://www.astroshop.ro/telescoape/ts-optics-telescop-n-200-1000-photon-ota/p,7745

- apertura: 200 mm
- focala: 1000 mm
- raport: f/5
- greutate: 9 KG
- focuser Crayford
- material: Otel
- lungime tub (mm): 900
- diametru tub (mm): 230
+
- are si ventilator pentru racire mai rapida



 Intrebarile ar fi:
- toate variantele au focuser Crayford... este ok, sau ar fi necesar un upgrade la alt tip de focuser pentru a pastra focusul cat mai stabil/precis si pentru a putea conecta camera + roata filtre + focuser electronic + etc ....

- este vreo diferenta clara intre cele 2 variante (intre SW si TS-Optics) ? Calitatea oglinzii mai buna la unul din ele ? Altceva ? SW pare mai usor si mai ieftin, dar nu cred ca are ventilator...

- ar merita sa caut un tub de carbon in locul celui de otel ? Diferenta de greutate este de maxim 1 kg .... am inteles ca focusul se strica mai greu in cazul carbonului (dar daca as folosi un sistem automat de focus, cred ca s-ar elimina acest avantaj.... ) si se raceste mai repede. Merita diferenta mare de cost ? Sau mai important ar fi un focuser mai bun ?

- este vreo diferenta de colimare intre cele doua (SW sau TS OPTICS) ? Pastreaza colimarea la fel de bine (...colimarea este un subiect nou pentru mine).

- pe care l-ati recomanda ?


Multumesc.