-----------------------------------
Catalin Fus
11 Feb 2008 20:48

...
-----------------------------------
Salut,

oglinzile pe care le-am avut au fost de la producatori cunoscuti din SUA (Discovery Telescopes) de calitate f buna dar nu premium precum cele facute  de Zambuto sau Swayze etc..

Skywatcher, teoria suna bine insa practica ne omoara. O oglinda nu ajunge NICIODATA la echilibru termic cu mediul ambiant din simplul motiv ca temperatura mediului nu este constanta. Poti diminua efectul folosind sticle cu  coeficient termic de dilatare aproape de zero ( ULE sau Zerodur) dar nici acestea nu au avantajul absolut. Asta e un argument , al doilea ar fi faptul ca pe masura ce cresti apertura cresti si turbulenta atmosferica prin care te uiti si mai rau , daca reflectorul nu e diafragmat perfect (revin asupra afirmatiei mai jos), fondul trece de la negru mai spre gri si acolo se pierde contrast pe linga cel de la obstructie care poate fi neglijabil in cazul conditiilor perfecte.

reflectoarele de peste 8'' (din categoria premium), in proportie de 99 % sint facute pe sistemul 'truss' ceea ce inseamna lipsa unei diafragmari perfecte deci sint un pic scoase din discutie. Trebuie luat in discutie si faptul ca o oglinda trebuie sa fie de 2 ori mai precisa ca suprafata decit o lentila in consecinta sistemul de oglinzi trebuie sa fie per total de 2 ori mai precis, ca si valoare finala, ceea ce implica o calitate exceptionala a opticii, lucru rar intilnit si ptr care ajungi sa platesti tot premium ;-).
Singurele variante concurente adevarat cu apocromatele la anumite dimensiuni sint catadioptricele de tip Maksutov si reflectoarele de tip Dall-Kirkham. In cazul acestora exista varianta unei 'batai la fundul gol' a unui apocromat dar in conditii ideale de transparenta si cu aperturi cu cca 20-30% mai mari.

Conditii ideale de transparenta sint in medie de 3-4 ori pe an. Astept sa imi spuna cineva mie daca vrea sa bage banii in ceva f mare si f scump , ca sa se bucure de el de 3 ori pe an.
Eu am facut asta si nu m-am ales cu mare lucru, motiv ptr care reflectorul de 13.1'' si cel de 24'' au fost vindute.

O sa mai am un Dobson mare cindva, cind voi avea acces la cer negru constant si il voi putea lasa in permanenta in acel loc, fara a fi nevoit sa il plimb de colo-colo.
Altfel, ramin fidel refractoarelor care ptr aperturi medii si mici fac minuni in comparatie cu alte sisteme de aperturi egale sau sensibil mai mari.

Cautati pe Cloudynights.com review-uri comparative si o sa vedeti diferentele intre diferite refractoare si reflectoare in teste refr vs reflector sau catadioptric.
Va las sa trageti singuri concluziile.

P.S. folosesc apocromatele atit la foto cit si la vizual.