-----------------------------------
saiph
07 Feb 2023 01:49


-----------------------------------
Trec asa rar pe aici, de cand s-au imputinat noptile senine, ca incep sa cred ca cei care s-au convertit la "Cloud Appreciation Society" nu au facut totusi rau :lol:

In fine, o mica restanta de acum cateva luni, mai intai, cu un Jupiter un pic cam chinuit, dar atata s-a putut, csf.. date fiind conditiilii

https://www.youtube.com/watch?v=cncE1zxKzlE&ab_channel=Saiph%27sLair

Iar despre cometa momentului.. numai de bine :lol: cu "kind reminder" pt Luna care s-a sincronizat perfect cu seninul si cu gerul, ca doar e iarna, nu?... Sigur ca da...
Am reusit sa vad si eu putin cometa E3/ZTF, in urma cu vreo trei ore, cu binoclul 18x70 (fost 15x70 - SkyMasterul caruia i-am schimbat ocularele), pe un cer spalacit de lumina lunii; arata cam ca... o cometa slaba :) mi-a adus aminte de C/2004 Q2 (Machholz), prima cometa pe care am vazut-o prin binoclu 20x50 in 2005.

Exceptand forma usor alungita, a semanat cu un DSO intre M27 si M13, doar ca de vreo 2-3 ori mai mare, de cel putin doua ori mai slab stralucitoare si cu un grad de condensare atipic pt oricare din cele doua DSO-uri - dar cat se poate de tipic pt o cometa (cam 2S as zice - conform Aia e - vorba romanului :) sau cum zicea cineva, "resemnare cu precizie".
Este o cometa care are nevoie de cer bun, curat - deci, Coana Mare (Luna), sorry, esti in plus la faza asta :D - de un binoclu generos sau chiar de un telescop de camp foarte larg (in jur de 3 grade ar fi numa' bune).

Sa vedem dupa ce se mai duce Luna de pe cer ce mai ramane de pozat din cometa - de-o fi chip sa-mi permita vremea, ca parca vad ca iar se inchide sandramaua... vreme cu tulburari bipolare, incapabila sa stea locului (senin!) mai mult de cateva ore; iar cand reuseste o face numai de-a naibi, in ciuda, atunci cand oricum nu se poate vedea mare lucru..........