-----------------------------------
HoO_Germany
11 Feb 2008 22:56


-----------------------------------
Discusile despre achromat sau oglinda devin in toate forumurile care le am vizitat pana acum, intrun punct de vedere personala. 
Desigur nu putem compara calitatea unui Apo cu aceea unui Frauenhofer, stiind ca un Apo bate.
Si de multe ori sant sugestii si opinii personale, care si asta nu este altfel ca in alte forumuri, multi tin optica personala ca una din cele mai bune. Asta este sugesiv si este greu de clasificat. 
In general se poate spune ca un instrument in o clasa ieftina de pret, este avantajos sa fie oglinda. Aici se obtine in comparatie cu FH o apertura mai mare si, cumparand instrumente de Brand cunoscute, si posibilitatea a obitne o calitate bunicela de optica.
Si eu am observat cu Mak-Cass de la Intes Micro si cu Mak-Newtons de la Intes Micro care sant cunoscute ca "Apo-killer". Asa un Mak-Newton cu 7" sau 8" apertura si cu o obstructie de 18-21% nu cade la greutate sa se poate compara cu un Apo neobstruit. Si si eu va pot asigura ca asemenea Mak-Newtons, puse cu ventilatoare a scoate tuebe-seeing, sant instrumente extraordinare caer se pot lasa sa se compare cu multe Apos, chiar si la apertura 1:1.
Numai tubul mai lung unui asa Mak-Newton si greutatea sa, este un dezavantaj, pentru ca aici se potriveste o montura stabila, care costa mult. 
Totusi si un Apo cu 152mm apertura este greu si lung, asa ca eu as zice ca si in punctul asta de vedere, sant instrumentele egale. Numai la pret, este o diferenta mare, un Apo 152mm costa repede undeva la 8000 Euro, deoare un Mak-Newton cu 7" costa numai jumate.

Asa ca nu da sens a face discusii intre oglinda sau lentila. 
Ramanand la tpoic pus, eu as zice, daca Serban decide pentru el ca acest refractor este bun, atunci este bun  :) .