-----------------------------------
Catalin Fus
12 Feb 2008 23:54

...
-----------------------------------
Salut,

Zircon ma bucur ca mai e un 'refractor guy' pe aici. Eu am facut aceea afirmatie pe baza documentarii de pe Internet de pe site-urile unor opticieni de prima mina (Lazzarotti, R.F.Royce etc... ) chestiile tehnice pe mine depasindu-ma . Maksutoavele si DK-urile adevarate cu F/D intre 20-30 sint f usor de obtinut la calitate inalta datorita tipologiei suprafetelor folosite de oglinzi sau oglinzi+menisc in aceste 2 cazuri. Am avut aceasta discutie chiar cu Andrey Strakhov cel care este opticianul care a desenat cvadrupletul din refractorul meu si a fost mai multi ani designer sef la Intes (acum proprietarul Astreya Optics, un mic fabricant de lentile superapocromate).
Cu klevtsov-ul ai perfecta dreptate, este un design de care am uitat desi mi-am dorit cu ardoare unul (TAL 200K). :-)))
Mai este o comparatie undeva pe cloudynights.com , facuta de un baiat priceput , intre un C14 si un AP 180 care facea tot la fel comparatie intre MTF-urile celor doua instrumente ptr a explica de ce prin AP se vedeau mai bine planetele Jupiter si Saturn in ciuda diferentei mari de apertura (7'' vs 14'').
Treaba care ne constringe cel mai mult eu cred ca e atmosfera. Degeaba am avut eu telescop de 13.1'' daca la 2 opozitii ale lui Marte nu am putut vedea nik prin el iar imaginile cele mai bune le-am obtinut prin Zeiss-ul de la Observator si prin APO-ul meu de 130mm.
Daca e sa vorbim despre deep-sky, nu exista comparatie intre 13.1'' si 130mm insa eu cred SINCER ca APO-ul meu de 130mm poate tine pasul cu multe instrumente reflectoare si catadioptrice de pina la 8'' pe multe dintre obiectele vazute (spun asta din experienta proprie nu din carti).

Astept critici constructive.

Catalin