-----------------------------------
iulian90
26 Feb 2023 01:33


-----------------------------------
Salutare tuturor.

Recent am instalat softul BASS pentru analizarea spectrelor si am ramas uimit de cat de bun este in comparatie cu Visual Spec. :D
E intr-adevar mai complex dar poate suporta orice tip de fisier ,de la RAW, FITS si TIFF pana la PNG, BMP si chiar JPG, spre deosebire de Visual spec care suporta doar BMP, FITS si .PIC ,calibrarea se poate face cu mai multe linii de referinta  (3-4 sau mai multe) ceea ce este de dorit in cazul spectrelor neliniare produse de prisma si pe Visual Spec nu era posibil, acepptand doar calibrarea cu doua linii. Are si posibilitatea de stacking si calibrare a imaginilor brute cu spectrul cu cadre dark, flat ,bias si multe alte functionalitati. Softul BASS genereaza automat o spectrograma, spre deosebire de V Spec la care trebuie scanat spectrul apoi genereaza spectrograma si eticheteaza automat liniile spectrale direct pe spectrograma. Mai are posibilitatea de a modifica intinderea imaginii cu spectrul in asa fel incat sa apara cat mai liniar, bineinteles, dupa ce a fost calibrat. 

Am analizat spectrul stelei Sirius pentru test si am reusit sa il calibrez cat de cat corect in asa fel incat aproape se potriveste cu spectrul de referinta al clasei spectrale A din care face parte si Sirius, generat de soft.  :) Si am reusit sa etichetez cele mai vizibile linii ale Hidrogenului, H alpha, H beta ,H Gmma ,H delta etc. Desigur ca daca dau sa apara toate liniile disponibile in intervalul in care e cuprins spectrul stelei imi apar  multe etichete pentru multe linii in asa fel incat se suprapun si nu se mai intelege mai nimic pe spectrograma,de aceea trebuie filtrate cele mai intense linii ,care sunt mai rare iar citirea se face mai usor. 
Oricum mai am de invatat sa utilizez corect softul BASS, o sa analizez so spectrele celorlalte stele la care am facut fotografii si chiar la spectrul solar. :)