-----------------------------------
iulian90
27 Feb 2023 22:00


-----------------------------------
Am mai avansat in privinta prelucrarii spectrelor stelare cu softul BASS, deja am reusit sa calibrez corect spectrul folosind ca referinta liniile din seria Balmer ale hidrogenului, in special la spectrul stelei Sirius, in care aceste linii sunt mai intense, apoi spectrele a inca trei stele, Capella, Betelgeuse si Aldebaran, le-am calibrat folosind ca referinta spectrul stelei Sirius. 
Am constatat ca trebuie ca imaginile cu spectrele stelelor sa le decupez in asa fel incat sa aiba aceleasi dimensiuni, mai ales latimea (inaltimea nu prea conteaza), in Photoshop/GIMP inainte de analiza cu BASS, pentru a putea fi calibrat corect spectrul. Deasemenea spectrele trebuie aliniate dupa un spectru de referinta (ex. Sirius) in care apar linii comune, cele mai de seama fiind liniile A si B produse de oxigenul atmosferic in portiunea rosie si infrarosie si care apar in toate spectrele stelare indiferent de tipul spectral.
Cel mai importat lucru este ca softul poate permite calibrarea spectrelor neliniare, precum cele produse de prisme, folosind optiunea Cubic sau Polynomial in fereastra cu punctele pentru calibrare a spectrului, totodata spectrul neliniar este modificat in asa fel incat devine liniar. Am folosit 11 puncte pentru calibrare, de la UV pana in IR, pentru a fi sigur ca calibrarea este cat mai corecta, ceea ce este si dovedit de imaginile de mai jos cu comparatia dintre spectrele celor 4 stele si spectrele de referinta din clasa spectrala corespunzatoare  din care fac parte cele 4 stele, liniile spectrale coincid aproape perfect.  :) 
Mai am insa de invatat cum sa aplic corectia de luminozitate, dat fiind faptul ca o serie de factori duc la modificarea curbei de luminozitate al spectrelor stelare, printre care raspunsul camerei, transparenta prismei si a atmosferei terestre dar si neliniariatea spectrului care spre portiunea albastra/UV duce la scaderea luminozitatii ca urmare a faptului ca spectrul este mai intins in aceasta portiune si cresterea luminozitatii in spre rosu si mai ales IR, datorita comprimarii spectrului in aceste portiuni. Am observat ca softul are si optiunea aceasta de corectie a curbei de luminozitate a spectrului, ramane sa incerc.
Pe urma ,dupa ce aplic si corectia de luminozitate ,voi analiza cu softul BASS  liniile spectrale din spectrele stelare realizate de mine, poate chiar sa analizez efectul Doppler in spectrele unor stele binare spectroscopic, precum Spica (Alpha Virginis).  :)