-----------------------------------
gpaunescu
03 Mar 2023 11:23


-----------------------------------
Multumesc pentru raspunsuri.

@Mircea Pteancu
Nu am inteles cum sa fie tuburile defazate in planuri orizontale diferite.

@mmarin
Adica sa pun cate 2 diagonale la fiecare tub astfel incat ultima diagonala sa fie indreptata catre ochi? Ar fi o idee.

@valy
Da stiu ca sunt de vanzare, dar parca nu as vrea sa investesc; deja am investit in luneta si o diagonala. Ideea sa refolosesc ce am si sa mai pun numai o parte din bani. In plus as obtine un binoclu cu apertura de 90mm, ceea ce e destul de scump daca mai e si cu oculare interschibabile.
Si apoi, desi timpul e limitat, parca as vrea sa-l fac eu (chiar daca nu o sa iasa perfect).

Ce ma retine e numai faptul ca nu am experienta in optica.
Oare as putea rezolva problema cu 4 prisme de binoclu (cate 2 pemtru fiecare tub)?  Ansamblul in care as pune prismele ar putea fi printat 3D, prevazut  cu surubele pentru colimare.

Alinierea tuburilor as putea sa o fac tot cu surubele prevazute in suporturile pentru tuburi (si ele printate).

Ma gandesc sa fac o schita si sa o pun aici, ca sa fie mai clar cam ce imi trece prin cap.

Insa mai e de lamurit daca cu binoviewer obtin acelasi lucru sau nu.
Nu am experienta in optica, insa gandindu-ma ca la intrare in binoviewer exista o prisma care imparte fascicolul in doua, ma gandesc ca pe fiecare parte a prismei ajunge ceva mai putina lumina, decat ajunge in mod normal la un binoclu pe fiecare prisma. Poate gresesc si asta as vrea sa inteleg, daca cineva ar putea sa imi  explice, as ramane indatorat.