-----------------------------------
mihaig
03 Mar 2023 12:08


-----------------------------------
Salut,

       Eu o sa iti povestesc ce se intimpla practic,ca de teorie podu-i plin,pentru ca am un 150/f10 refractor(facut de mine),un newtonian de 300 si am avut si un 250 in acelasi timp cu refractorul.Obiectivul refractorului e de calitate buna,facut de un neamtz de la  Astro Westerholt pe vremea cind nu existau chinezarii,iar tubul este complet acoperit pe interior cu velur negru.Nwt de 250 avea oglinda refacuta de Tavi S,iar cea de 300 are de asemenea o calitate buna.Toate le-am folosit(folosesc) numai cu bino pentru planetar(cu nwt si pt obiecte luminoase deep space).
     Nu exista comparatie in termeni de performanta/contrast/detalii intre acromat si nwt 250/300.Singurul punct pozitiv pt acro este ca fondul cerului pare mai inchis la culoare decit la nwt...senzatie poate subiectiva,nu stiu.La planete sunt prezente aberatiile cromatice,nu foarte suparatooare daca te obisnuiesti cu ele,dar sunt acolo.Pentru Luna este superb,dar iarasi,ca detalii e lasat in urma de newtoniene.De deep space nu mai vorbesc.Totusi,la DS,observatiile sunt placute,datorita senzatiei de cer mai negru.
Oricum,comparatia cu oglinzi de 250/300 nu e fair,pentru ca apertura rules in astronomie.
Eu il tin doar pentru ca imi place cum arata pe montura,dar in practica se umple de praf intr-o debara.