-----------------------------------
iulian90
04 Mar 2023 01:40


-----------------------------------
Multumesc Tavi. :) 

Pe 1 martie am prins cer cu seeing bun si am repetat capturile la spectrele stelelor Sirius, Betelgeuse, Aldebaran , Capella, Procyon, Rigel si Pollux, intrucat liniile de absorbtie se vedeau mai clare decat prima oara cand am fotografiat spectrele stelelor enumerate mai sus, aceleasi ca si acum, cu exceptia lui Castor la care nu am mai repetat capturile. 
Am folosit de data asta tehnica video, adica am filmat spectrele cu camera Point Grey, nu am mai folosit expunere lunga ca nu prea mi-a placut cum iesise spectrele prima oara.  
Prin metoda filmarii unde expunerea este mult mai mica (50-200 ms) liniile spectrale se vad mult mai clare si efectul turbulentei este mai redus decat la expunere lunga ( de ordinul secundelor), insa metoda e limitata in privinta sensibilitatii , cu toate astea se pot filma spectre la stele cu magnitudinea de pana la 1,5. 
Cu metoda expunerii lungi pot ajunge la magnitudini de pana la 3-4 cu camera Point. Posibil  cu o camera planetara sa se poate ajunge si la peste 5 magnitudini, fiind mai sensibila si cu SNR mai bun decat camera Point Grey.

Revenind la spectrele stelare ,am prelucrat deocamdata numai spectrul stelei Sirius, care va fi spectrul de referinta pentru calibrarea spectrelor celoarlalte stele si a iesit foarte clar prin metoda filmarii, in afara de liniile hidrogenului din seria Balmer mai apar si alte linii mai subtiri si mai greu vizibile, care in spectrele anterioare fie nu se vedeau fie se vedeau difuz. 
Am reusit sa il calibrez cu softul Bass si chiar sa-i analizez liniile, descoperind linii ale heliului, sodiului si fierului, dar si linii ale oxigenului si vaporilor de apa care apartin de atmosfera terestra. Nu am reusit insa sa generz un profil de corectie fata de actiunea atmosferei si a instrumentului aupra curbei de lumina, dar voi rezolva odata ce inteleg procesul de prelucrare al datelor in softul BASS. Trebuie sa mai citesc manualul de utilizare al softului BASS precum si topicuri de procesare cu acest soft. 

In urma calibrarii spectrului lui Sirius ,l-am liniarizat, folosind functia Polynomial cu 7 puncte de calibrare (am observat ca daca pun mai multe decat suporta softul, sau prea putine, incepe sa apara erori de pozitie la punctele de calibrare si nu il mai calibreaza corespunzator) si a generat si o imagine sintetica a spectrului care apare  mult mai liniar decat originalul, am pus si o imagine de comparatie a celor doua spectre, cel original neliniar , produs de prisma si cel sintetic modificat de soft, care apare liniar.