-----------------------------------
alexx01
19 Mar 2023 09:31

starsense explorer celestrone
-----------------------------------
buna tuturor 
incerc sa-mi exprim un punct de vedere cu privire la sistemul de ghidaj STARSENSE EXPLORER al celor de la celestrone. l-am achizitionat impreuna cu Telescopul N 127/1000 StarSense Explorer LT 127 AZ, la pret de 1500 lei. 
suportul a trebuit demontat si montat pe un dobson de 10". nu se poate comercializa separat.
este un sistem de ghidaj "dedicat" incepatorilor (si nu numai).
- sistemul starsense explorer l-am adaptat relativ usor pe un dobson de 10" skywatcher. fixare putin 
   mai jos pe tub decat focuserul (15 cm mai jos) centrat pe axa data de marginea focuserului. practic, 
   suportul se afla montat intre focuser si luneta de ghidaj.
- se poate utiliza doar un telefon compatibil cu aplicatia. pentru acest considerent, cei de la celestrone 
  pun la dispozitie o serie de modele de telefoane (o lunga lista) compatibile. totusi, cea mai rapida 
  metoda de verificare este descarcarea aplicatiei si instalarea ei pe dispozitiv. daca nu sunt compatibile 
  cele doua elemente, nu se instaleaza aplicatia.
- aplicatia este de tip sky safari. poate fi utilizata si fara cod de activare, dar in acea situatie nu poti 
  beneficia de elementul fundamental al investitiei - ghidajul.
- aplicatia vine cu un singur cod de activare, nelimitat in timp. acest cod poate fi utilizat DOAR DE 5 
  ORI! indiferent de dispozitiv. astfel, daca ai bagat codul si resetezi telefonul la setari de fabrica, sau 
  dezinstalezi aplicatia, pierzi o utilizare. acest inconvenient este cam neplacut. dar...
- dupa instalarea aplicatiei pe telefon, se poate proceda la activare. ATENTIE! NU AM VAZUT NICAIERI 
  (pana in acest moment) O CONTORIZARE A NUMARULUI DE ACTIVARI! asta pentru cei ce 
  intentioneaza sa cumpere aplicatia din alte surse. nu poti sti cate activari sunt. nici pentru cel ce ofera 
  un singur cod nu este vre-o smecherie, ca cel ce cumpara poate folosi mai multe activari. asa ca...
- odata activata aplicatia de ghidaj, se poate trece la alinierea aplicatiei cu telescopul. in acest sens, 
  exista un ghid textual dar si video ce-ti arata ce si cum se procedeaza. in principiu, se fixeaza telefonul 
  in docul (suportul) cu oglinda starsense, se aliniaza camera pe oglinda, se coreleaza extrem de precis 
  luneta/sistemul de ghidaj cu tubul telescopului (altfel totul este praf de stele), se fixeaza un reper de 
  centrare, se coreleaza aplicatia (camera telefonului) cu acel reper si aplicatia poate sa fie utilizata.
- este bine ca alinierea luneta ghidaj si tub telescop sa fie cat mai precis realizata. recomand ca acest 
  lucru sa fie facut ziua, din timp.
- este recomandat sa aveti o sursa de curent externa cat mai mare pentru telefon. APLICATIA 
  CONSUMA EXTREM DE MULT CURENT!!! o baterie externa este mai mult decat obligatorie. pentru 
  telefoanele mai "lente", ar fi de preferat a se inchide mai toate aplicatiile neutilizabile.
- NU INCERCATI SA ALINIATI APLICATIA LA TELESCOP ZIUA! aplicatia foloseste unele setari de camera 
  la un nivel extrem. adica, are un timp de expunere extrem de mare, ceea ce face imposibila orice 
  viazualizare a reperului ales. ne vom trezi cu un mare ecran alb. alinierea se face numai dupa lasarea 
  intunericului, prin fixarea unui reper la o stanta cat mai mare posibil. NICIODATA SA NU FOLOSITI 
  REPER O STEA, LUNA SAU O PLANETA! reperul TREBUIE SA FIE FIX pe toata durata alinierii. de 
  preferat ca punct de reper sa alegeti un bec aflat la o distanta cat mai mare. aplicatia ofera 
  posibilitatea reglarii expunerii, distantei si sensibilitatii. pentru precizie, trebuie sa setati distanta pe 
  poziti "infinit".
- nu este recomandata utilizarea starsense explorer in zone cu poluare luminoasa mare. in aceasta 
  situatie, luminile ambientale ce cad pe oglinda pot "induce" erori de orientare. personal am constatat o 
  dificultate extrem de mare in cautarea tintelor.
- gasirea/cautarea tintelor se face extrem de simplu. nu trebuie decat sa mergi spre directia data de 
  sageata de pe ecran. tinta pe ecran se prezinta in trei culori, in functie de situatia de fapt. rosu - nu se 
  poate determina pozitia telescopului (aici apare problema de poluare luminoasa!), galben - se poate 
  determina pozitia telescopului si se poate urma directia indicata, verde - tinta fixata, se poate privi in 
  ocular.
- in afara de inconvenientul "poluare luminoasa", ceea ce mi-a dat batai de cap enorme (timp extrem de 
  mult de "gandire" al aplicatiei, consum de baterie, etc.), pot afirma cu responsabilitate ca sistemul 
  LUCREAZA FOARTE BINE!!! acolo unde tinta a devenit verde pe obiectul de pe harta in ocular aveam 
  imaginea reala a acestuia. totul depinde, cum am spus anterior, de precizia cu care sunt aliniate 
  elementele sistemului : luneta/ghidaj cu tubul principal, camera cu tubul principal.
- aplicatia este intuitiva, simpla si precisa. abia astept sa o scot la "intuneric".
- nu necesita recalibrare. poate de la o sesiune la alta.
- poluarea luminoasa poate fi un impediment major. am primit un mesaj de la aplicatie in acest sens. 
- nu recomand achizitionarea sistemului cu lunetele din oferta. intr-adevar sunt mai accesibile ca pret, 
  dar demontarea poate fi mult mai dificila. in situatia in care, pe luneta, suportul este prins cu surub si 
  piulita, pe la jumatatea tubului, atunci demontarea devine o provocare majora.
- utilizarea aplicatiei nu cred ca ar putea inlocui o montura dedicata de tip go-to. insa, este un 
  compromis extrem de reusit pentru un dobson de 10", unde o montura eq-6 sare de 7000 lei. 
- este un sistem de ghidaj destinat nu numai incepatorilor ci tuturor celor ce doresc o orientare pe cer cat mai rapida si precisa.


acum, as dori sa exprim unele impresii despre Telescopul N 127/1000 StarSense Explorer LT 127 AZ, practic suportul cu care vine acest sistem de ghidaj.
- telescop pentru amatori incepatori (ca imagine redata).
- EXCLUS PRETENTIOSI! (ca imagine redata).
- oglinda sferica de 1000 mm
- diametrul 127 mm
- f/d = 7.87 (ceea ce conform teoriei reduce foerte mult aberatia de sfericitate in planul focal).
- este prezenta o lentila intermediara (reducator de focala) in focuser. acest aspect "strica" jucaria. 
  pentru un incepator nu ar trebui sa fie un impediment major. nu in momentul observatiilor. 
  impedimentul apare mai tarziu, in situatia colimarii.
- colimare dificila pentru un incepator. EXCLUS LASER DE COLIMARE! din cauza prezentei lentilei 
  corectoare, laserul nu poate fi utilizat, iar lipsa unui marcaj pe centrul oglinzii impiedica acest 
  procedeu. pentru a putea utiliza laserul, ar trebui desfacut focuserul, eliminata lentila corectoare, 
  remontat focuserul, scoasa oglinda principala si marcat centrul acesteia. abia apoi se poate colima cu 
  laserul.
- pentru un expert in colimarea cu "capacelul", ar trebui sa fie rutina. 
- stabilitatea 7 din 10
- montura tip furca azimutal. relativ fragil la o prima impresie.
- sistemul de ghidaj pe altitudine nu este prea precis. 5 din 10. principiul cu tije filetata da batai de cap. 
  in primul rand, datorita prezentei a doua filete la ambele capete, in momentul rotirii intr-o directie ai 
  toate sansele sa desfiletezi capatul unde se fixeaza pe tub (spate). ca sa se evite acest inconvenient
  este necesara slabirea putin a "pivotului" de centrare, astfel incat rotirea tamburului sa nu mai poata 
  invarti si acel filet.
- focuserul acceptabil pentru un instrument optic. 
- extrem de portabil.
- achizitionare personala DOAR PENTRU SISTEMUL STARSENSE EXPLORER!
- demontarea suportului de pe telescopul de 127 mm nu este extrem de dificila. implica, insa, 
  demontarea suportului oglinzii secundare (paianjen) deoarece toate componentele de fixare pe tub 
  sunt de tipul surub-piulita. demontarea se face NUMAI IN POZITIE ORIZONTALA A TUBULUI! asta 
  pentru a evita orice deteriorare a oglinzii principale daca vre-o piulita ne-ar cadea.
- suportul oglinzii secundare are 4 suruburi, iar suportul starsense are  3.
- 100 % telescopul trebuie recolimat dupa remontarea suportului oglinzii secundare.
in acest moment cred ca am plictisit suficient si ma retrag.
tuturor, numai bine si cer senin!