-----------------------------------
Erwin
20 Mar 2023 09:11


-----------------------------------
Port-ocularele click-lock Baader au un fel de "rulment" cu ace cilindrice în interior amplasa&#539;i pe o buc&#537;ă specială (camă) care are mici adâncituri ca o roată din&#539;ată cu din&#539;i foarte aplatiza&#539;i, cred că au doar 2-3 zecimi aceste adâncituri unde stau acele când ocularul este destrâns. Când învâr&#539;i inelul, acele sunt împinse spre centru. S-ar putea să fie &#537;i o piesă elastică acolo pentru că strângerea este lină. S-ar putea să fie dificil de realizat în regim de amator cu scule de bază (strung, freză manuale) dar merge pe un CNC. 

Este &#537;i problema port-ocularelor pe care le-am făcut eu pentru binoclul TZK 10x80 ca să pot monta oculare normale de 1.25". Am unul care a ie&#537;it larg &#537;i ocularul se apleacă, a&#537;a că se pierde &#537;i colimarea cu ocazia asta. Fie îl voi reface, fie voi inventa ceva ca să rezolv problema elegant. Din păcate nu prea am spa&#539;iu unde să introduc alte elemente, poate doar un inel sub&#539;ire. Primul l-am făcut copiind focalizatorul original care are filet cu 4 începuturi pe corpul port-ocularului.