-----------------------------------
Alexandru Claudiu
21 Mar 2023 15:18

Reglare - montura EQ6-R Pro
-----------------------------------
Buna ziua.

Am o montura noua EQ6-R Pro cumparata in luna ianuarie, anul acesta de pe astroshop. Problema este ghidajul care, cred eu, nu este prea bun. Trecand de la un SkyGuider pro, ma asteptam la o imbunatatire considerabila a calitatii ghidajului cu acelasi setup (Obiectiv Sigma 150-600). Acum 2 seri am fotografiat roiul globular M3 la 600 mm si f/6.3 la cadre de 60 secunde. Deci foarte scurte. Si, cu toate astea, stelele erau ovale. Erau perioade cand erau ok, apoi perioade cand erau ovale. Desi vantul nu a batut. 
Imi dau seama ca si obiectivul meu are anumite probleme la 600mm, insa am impresia ca este mai mult de atat ...

In primul rand observ ca axele de rotatie si de declinatie sunt destul de fixe/intepenite (se misca cam greu). Din acest motiv, cred ca nu fac o echilibrare precisa. Probabil aceasta este cauza pentru ghidarea care nu este prea buna.

Stiti pe cineva in Bucuresti (eventual o firma) care stie sa faca o astfel de reglare? Nu pare prea complicat. In 15 minute se rezolva. In acest videoclip arata exact ce trebuie facut: https://www.youtube.com/watch?v=6Bww1hecnPA  

Parca nu as incerca eu. As prefera sa faca cineva care are experienta cu aceasta montura si cu aceste reglaje.
Mersi.