-----------------------------------
romh
24 Mar 2023 04:25


-----------------------------------
Mda, nu m-am gandit la asta, si anume ca eroarea din observatiile mele nu vine de la instrumente ci de la observator. E posibil. Am ochelari de distanta. Nu ii port mereu dar cand ii port culorile par mai vii si stelele mai stralucitoare. Astigmatismul ar explica unele lucruri... Trebuie sa mai fac observatii pana sa trag concluzii. 

Aici nori toata saptamaina si conform clearoutside.com si urmatoarele trei zile la fel. Am dessurubat barlowul de la ocularul de 4 mm cum a spus Mircea. Dar il pastrez. Mi-a mai ajuns un omegon plossl de 32 mm si un reductor de focala 0.5 ... le cumprasem impreuna cu svbony si au ajuns abia acum. E usor de cheltuit banii cand vezi accesorii... Omegonul se desface destul de usor si ma preocupa asta... se pune teflon pe filet la oculare?

Pana acum ar trebui sa am urmatoarele campuri reale, true field of view pe care sa le folosesc pt a imi planfica observatiile.

32mm - 50 grade aparent, 1.6 grade real
9mm - 68 aparent, 36 minute
7mm - 62 aparent, 25 minute

Azi am dessurubat lentila de la un sensor cmos de la o camera esp32 pe care o aveam prin sertare. Am folosit un microscop electronic pe care il cumparasem in germania cu 10 euro, marire optica 1000x ... pot sa disting structuri pana in 100 x 100 microni dar degeaba, celulele sunt mult mai mici. 
Spuneti-mi ca avem si in Romania astfel de tehnologii.

Nici in cer nici in pamant

Cer senin...