-----------------------------------
zoth
16 Feb 2008 14:21


-----------------------------------
Stelele se vad punctiforme in centrul campului vizual; la margine se vad ca niste pete ovale...sa fie problema de colimare sau este normal? 


faptul ca o stea focusata in centrul campului vizual se transforma intr-o pata daca e dusa la marginea campului indica prezenta aberatiei de sfericitate. daca aceasta pata e ovala exista toate sansele sa fie prezent si astigmatismul.
nu vad cat de anormale sunt aceste fenomene intr-un binoclu ieftin...

Am mai intalnit un lucru ciudat la binoclul meu...daca il pun in lumina si ma uit dintr-un anumit unghi in obiectiv: in barrelul din dreapta apare o culoare albastra, iar in barrelul din stanga o culoare albastru-violet...la oculare apare culoarea albastra in ambele. Din ce cauza sa fie asa? Binoclul are fully coated nu multi coated...dar totusi nu inteleg de ce culorile difera intre cele 2 obiective. Precizez ca am studiat din mai multe unghiuri si culorile difera cum am scris mai sus.

aceste lucruri sunt cunoscute sub denumirea de defecte cosmetice dar nu au influienta negativa in practica.
cel mai probabil cele doua lentile ale obiectivelor sunt din loturi diferite de depunere a stratului antireflex.
fenomenul respectiv se intampla mai pe la toti fabricantii de optica si la chinezi si la rusi si chiar pe la case mai mari... William Optics a avut multe loturi de asemenea lentile pe care totusi le-a pus in vanzare.