-----------------------------------
romh
25 Mar 2023 04:22


-----------------------------------
24.03.2023 
22:30-23:30 UTC+1

Aparuse o fereastra de observatii de cateva ore azi cu doar 30-60% nori.

Nu am reusit sa vad mult. Era razboi in cer. Norii se luptau cu stelele. Norii veneau in valuri, acopereau tot iar mai tarziu apareau focare de rezistenta si reapareau stelele. Foarte repede circulau, observam 10 minute estul apoi intorceam telescopul spre vest, apoi din nou. Cu toate ca din ce vad pe windy.app e doar 6 mps. 

Am reusit sa ma familiarizez un pic cu zona asta de cer dinspre est despre care imi spunea Mircea. Nu privisem niciodata pana acuma spre stelele din est. Din constelatia Boarul am reusit sa vad vizual doar Arcturus - paznicul ursilor, Mufrid si Izar despre care citesc abia acuma ca ar fi ambele duble. Nu am reusit sa disting stele duble prin telescop dar poate ca nu m-am uitat atent. O sa tin minte asta data viitoare. Nu am reusit sa vad cu ochiul neinarmat mai multe, vacarul fiind in directia orasului.

Mai sus de Vacar am gasit Cor Caroli. O stea frumoasa... Frumoasa sau singura, singura pe care am reusit sa o vad vizual din constelatia Cainii de Vanatoare... O alta constelatie de care eram ignorant. Si steaua asta citesc acum ca ar fi dubla. Trebuie sa o vad din nou prin telescop.

Am coborat inapoi la Arcturus si am mers spre sud unde am dat de Fecioara. Am reusit sa observ doar Vindemiatrix, Porima(o alta stea dubla) si Spica.

Din cauza vantului telescopul oscila f mult si imi afecta observatiile. Nu am reusit sa observ stelele linistit, sa imi fac o impresie despre culoarea lor.

Am retras picioarele trepiedului la jumatate si m-am intors spre vest pentru ca estul fusese cucerit de nori.

La vest pe langa uzualele constelatii am incercat sa gasesc un obiect messier. Am incercat sa gasesc un obiect Messier intre Marte si Elnath, i-am uitat numele. nu l-am gasit. A cazut si vestul pana  am cautat eu pe google obiecte messier din Vizitiul care sa nu fie obstructionati de norii curenti.

Acuma vizibila devenise Cassiopeia. Nordul rezista... In Cassiopeia am vrut sa gasesc obiectul M103. M-am pozitionat la Ruchbach, apoi trebuia sa urc un pic ... Ocularul cu camp mare trebuia sa ma ajute. Nu am gasit... Am dat cel mult de ceva ce semana cu o crenguta rupta, trei stele coliniare si una in lateral... cred ca aveau poate 15 minute in latime. Si foarte repede am pierdut si cassiopeia... 

Incepusera sa apara gauri din nou in est. M-am intors la arcturus invecinat mai sus de cainii de vanatoare si la dreapta de Fecioara. ... Da, nu am reusit vizual deloc sa vad Coma Berenicei, acolo unde ar trebui sa gasesc si aceasta aglomeratie de stele numita Mel 111.

Pana am indreptat telescopul si m-am fatzait, pierdusem batalia. Cerul era acoperit in proportie de 90%. Norii circulau foarte repede. Am luat echipamentul si am coborat de pe acoperis. Cand am ajuns in apartament am observat ca de fapt in intuneric am gresit ocularele si am avut in tot acest timp ocularul de 9mm... Ptiu.

O sa am ce sa fac in zilele urmatoarele care probabil or sa fie posomorate/ploioase. De la etimologia acestor constelatii, la informatii despre stele, stele duble, trebuie sa fac o lista cu obiectele messier de langa... Multam de sfat Mircea, o sa poposesc pe partea asta de cer o vreme.

Luna nu am vazut-o astazi. Era undeva sub orizont. 

Si asta mi-a adus aminte de ceva.

"Ce cap de Rege-Saltimbanc părea azi-noapte luna" de Ion Minulescu. O poezie care merita "cetita" in acele momente de claritate si luciditate din timpul furtunii.

Imi cer iertare daca am scris prea mult. Bani nu am dar cuvinte pot sa va dau cu bratul.

Acuma imi dau seama ca am citit poezia asta de zeci de ori si niciodata nu m-am intrebat cum arata o spada de Toledo.