-----------------------------------
zoth
29 Mar 2023 19:40

Evaluare binoscop
-----------------------------------
Am primit cu cateva zile in urma un binoscop cu oculare la 90 grade pentru evaluare.
Apropitarul lui nu reclama ca ar fi decolimat ci ca ar avea un astigmatism ciudat. Ciudat in sensul ca ar fi simetric pe ambele canale. Tre sa spun ca binoscopul are obiective triplet spatiat apocromat.

Am facut primul test pe timp de zi la care am constatat doua lucruri: alinierea optica nu e dintre cele mai bune, in sensul ca nu dubleaza imaginea dar ma "trage" de ochi in mod evident. Al doilea lucru constatat a fost faptul ca imaginile pe ambele canale mi s-au parut usor neclare, parca nu era capabil sa focalizeze bine.
Am pus in paralel si binoscopul meu cu oculare la 45 grade si imaginile erau clare la aceeasi magnificatie sau ma rog, la una foarte apropiata.

Pe stele nu am reusit sa-l pun dar urmeaza.
In lipsa stelelor am zis sa pun pe el tubul de vizare sa vad daca reflexiile componentelor optice sunt concentrice. Aici am avut o surpriza neplacuta. Puteti vedea in imaginile de mai jos reflexiile in binoscopul meu si cele din binoscopul sosit la evaluare.