-----------------------------------
dmtr69
31 Mar 2023 14:26

M94_Croc's Eye Galaxy
-----------------------------------
Salut!

 M94 este o galaxie spirala barata in Canes Venatici. Este prima oara cand o abordez cu camera racita. Am mai incercat-o cu planetara ASI224 si cu Canon-ul, prin 2013, cand am strans 80 "Messiere".
 Cred ca a fost galaxia cel mai greu de procesat, datorita celor trei zone cu luminozitate foarte diferita. Primul inel, din jurul centrului galactic, este foarte luminos si are cele mai distincte detalii si culori. Al doilea inel, fara a exista un spatiu intre acesta si primul, ci doar o scadere brusca de luminozitate, are mai putine detalii si culori in pozele facute de amatori ( alta poveste in cele tip Hubble). 
Aparent, intre al doilea si al treilea inel este un spatiu gol, dar si acolo se vad structuri, brate, dar numai in pozele facute cu telescoape mari. Al treilea inel aparea ca un halo difuz in stiva luminantei, dar dupa procesare, la o privire atenta, incep sa se vada si acolo ceva detalii. Acest inel necesita mai multe ore de expunere totala si cresterea expunerii per cadru (ceea ce va duce inevitabil la arderea centrului, in cazul folosirii camerei mele).
 Expunere totala: 8 ore (4,5h L, 1,5h R, 1,5h B si doar 30m G, ca s-a stricat vremea).