-----------------------------------
Mircea Pteancu
17 Feb 2008 20:18


-----------------------------------
Un mic comentariu.Telescopul ,in functia de instrument vizual,este un instrument optic afocal si deci fasciculul emergent de lumina este cilindric.

''Eu in nemernicia mea''(citat din filmul Columna) am montat un ocular Erfle de fabrica in formatul de 2 inch ,am construit, cu lentile de prin lume adunate, altele doua ,tot de 2inch,(un Konig si un alt Erfle) si,toamna trecuta ,l-am proiectat pe al patrulea.Desenele ultimului zac inca in sertarul strungarului.La ocularul din poza eu vad doua hibe.Prima ar fi absenta unui alezaj de capac sau a unei bonete care sa ajute ochiul sa se centreze pe axa optica.La ocularele mele nu am putut lasa diametrul alezajului din capac mai mic de 20mm din cauza vignetarii.Dar am ales pentru ocularele gigant de 30-40mm focal,un diametru al alezajului din capac de 30mm ,ca un compromis,centrarea ochiului fiind inca posibila .A doua hiba:Locuind intr-un oras super iluminat pe timp de noapte,nu sunt curios sa-mi studiez starea tenului in reflexiile din lentilele de ochi ce au 40-50mm diametru.Lucru cu care se vor delecta insa cumparatorii ocularului din poza.Mircea