-----------------------------------
saiph
18 Feb 2008 00:42


-----------------------------------
sigur ca da.

http://s120.photobucket.com/albums/o167/saiph_ro/space%20views%20-%20processed%20by%20me/

sunt cele care au in nume parametrii obiectivului ("70500").
complet echipata ajunge la aproape 1kg.

adaptoarele foto pe 1.25" sunt "renumite" pentru inconvenientele aduse.  dar pentru cineva cu pretentii nu neaparat inalte si cu ceva cunostinte de prelucrare imagini, acest detaliu poate sa devina nesemnificativ :D

pentru vizual se descurca foarte bine aproape cu orice. am vazut multe frumuseti cu ea.  
pe un cer decent (deci si in Bucuresti, dar numai dupa ce ploua sau ninge si bate vantul din E sau N-E vreo 2-3 zile la rand :D) se pot observa cu usurinta:
 - obiecte deep-sky:  roiuri stelare (M45, M44, M67, M13, M2, M15, M11, M29, M39, M41...etc) ,  nebuloase (M42, M20, M8, M16, M17, M27, M57...etc),  galaxii (M31, M32, M33, M81, M82, M101 si cam atat - e nevoie de cer mult mai negru decat ce am gasit pana acum - Bucuresti +5, Stefanesti +6, Ghirdoveni +6.2);
 - planete: Venus, Saturn (div Cassini si Titan), Jupiter (benzile si satelitii Galileeni), Marte, Mercur (f. mic), + Luna, + Soare (bineinteles si pete... atunci cand face);
 - stele duble: cam toate care au peste 4-5 secunde separatie unghiulara si magnitudine pana-n 10.  am verificat pe o lista de 100 de duble si multiple (cele mai accesibile) iar pe cele din emisfera nordica le-am parcurs aproape in intregime cu ea.  sunt convins ca poate rezolva si duble mai stranse, dar depinde si de cat de antrenat (sau "nestressat") e ochiul, de calitatea cerului...
 - comete: Holmes a fost "parfum" asta-toamna...

este genul de luneta "grab & go", pe care o poti lua pe creasta Fagarasului, sa ai tot cerul de MVL > +7 numai pt tine.   
cel care o va lua n-o sa aiba timp sa se plictiseasca cu ea  ;)

montura ecuatoriala e foarte utila atat pentru observatii vizuale (cu o punere in pol ochiometrica, pe teren aproape plat, poti regasi usor in camp un obiect "parasit" cu o ora in urma), cat si pentru foto, urmarirea manuala putand fi aplicata pentru expuneri de 6s sau chiar mai mari (depinde de antrenament).  chiar am probat asta de curand pe M45 si M42.  

daca doriti sa va bucurati si de acasa de eclipsa de pe 21, acum e momentul sa cumparati aceasta luneta   :D