-----------------------------------
zoth
03 Apr 2023 19:29


-----------------------------------
Azi 3 aprilie am facut primul test fugitiv pe Soare. A fost fugitiv pentru ca nu a durat decat vreo 3 minute de cand s-a inaltat peste coltul blocului vecin si pana au navalit norii. Eram pregatit si portocularul armat cu helioscopul Herschel si ocularul de 25mm (30x) pentru cautare si centrare. Prima data mi-a atras atentia suprafata de "smirghel" a soarelui si apoi pata principala, complexa situata aproximativ central undeva sub ecuatorul solar. Imaginea avea un contrast atat de bun incat dupa ce au venit norii aveam impresia ca acestia trec pe undeva printre pata solara si suprafata lui deoarece ramanea vizibila in continuare. Am cautat pe net o imagine a ceea ce am vazut azi si am intors-o pe orizontala sa fie identica cu cea din ocular. In emisfera nordica o pata destul de mica undeva spre vest urmata de o zona mare de plaje care se intindeau pana la limbul solar. In emisfera sudica, alta pata minuscula undeva spre est insotita deasemenea de o zona extinsa de plaje limitate de limbul estic al soarelui. Am marcat pe imagine cu cercuri albe. Este prima data cand vad aceste plaje cu un contrast atat de bun la ocular. De mentionat ca perceptia de la ocular a fost mult mai ferma decat cea din imaginea de mai jos, estimez un contrast de cel putin doua ori mai bun. Am schimbat repede ocularul cu altul de 6mm (125x) si bineinteles au aparut norii. In cele cateva secunde avute la dispozitie am reusit sa vad complexitatea petei centrale si detaliile aferente apoi imaginea s-a estompat din cauza norilor. Am schimbat totusi si ocularul de 3,7mm (200x) si imaginea in momentele in care stratul de nori era mai subtirel, s-a pastrat foarte buna, la fel ca la 125x.
Imi pare rau acum ca mi-am vandut ocularul de 3mm, puteam ajunge cu el la 250x, deh, asta e!
Va trebui sa revin dupa perioada urata care se anunta in continuare pentru ca ce am vazut azi m-a incurajat teribil de mult.