-----------------------------------
Claudiu
18 Feb 2008 17:00


-----------------------------------
Salut Andrei. Daca te decizi asupra lunetei xlt120, iti pot spune ca este o alegere foarte buna. Temerile pe care le-am avut inainte de a o avea, dupa ce am citit recenzii ale refractoarelor orion si Skw (120 f/8,3) care specificau ca este submontata pentru observatii vizuale si ca are o aberatie cromatica prea mare, au fost complet doborite.
Desi nu am avut pina acum mai mult de 20 de sedinte cu ea, pot spune ca o echilibrare buna a monturii pe ambele axe contribuie foarte mult la stabilizare (chiar si cu trepiedul extins) si deci pentru obs vizuale vibratiile trec dupa 2-3 secunde (optim).
Aberatia cromatica este aproape insesizabila si apare mult mai relevant la fotografii. Folosita la o putere de 250x luneta iti poate oferi imagini foarte clare ale terminatorului lunar si tuturor planetelor (proportional cu departarea). Diferentele fata de lunetele synta cu aceleasi specificatii sunt lentilele mai bine corectate de aberatia de sfericitate si coating-urile XLT care diminueaza reflexiile si maresc contrastul. 
Pentru deep-sky se poate folosi in conditii de poluare luminoasa redusa pentru a-i exploata avantajele. In oras obiectele messier vor parea lipsite de contrast la puteri mici. 
Cu alte cuvinte instrumentul este destul de versatil si merita cu siguranta motorizat. Totusi trebuie stiut ca un tub optic de un metru nu este chiar comod. 
Daca inca ai dubii poti sa studiezi forumul (sectiunea de incepatori si cea dedicata lunetelor/telescoapelor) - si un post excelent dezvoltat legat de o luneta de 90mm skyw.
Succes.