-----------------------------------
zoth
05 Apr 2023 14:10


-----------------------------------
Multumesc. Rezultatul obtinut este unul speculat. Si sa explic de ce...
Am spus in mai multe randuri pe aici ca obiectivele acromate sunt corectate pentru o singura lungime de unda, sau ma rog, pentru o banda foarte ingusta, de regula situata undeva la mijlocul spectrului vizual.
Daca folosim un filtru de banda ingusta situata in imediata apropiere in care corectia e maxima avem toate sansele sa aducem un asemenea animal sa lucreze practic la limita de difractie, adica la limita teoretica maxima.
Ca alternativa posibil mai buna decat ce am obtinut eu ar fi folosirea unui filtru continuum de generatie noua cu banda de trecere de 7,5nm. Atat distribuitorul lui cat si unii dintre utilizatori au reclamat obtinerea unui contrast mai bun in cazul lui decat la folosirea celui vechi cu banda de 10-20 nm.
Folosirea altui filtru trebuie sa tina seama de faptul ca indepartandu-ne de zona de corectie maxima trecem in subcorectie daca ne indreptam spre rosu si in supracorectie daca ne indreptam spre albastru-violet.
Daca totusi avem un filtru dat putem optimiza obiectivul in caz ca permite, prin spatierea lentilelor in asa fel incat sa-l aducem la corectia maxima pentru domeniul filtrului respectiv.