-----------------------------------
Dbird
06 Apr 2023 19:21


-----------------------------------
Campul aparent al ocularelor: 
Cel mai probabil la prima demontare a unui Prime ED vom putea lamuri acest aspect. Daca nu te superi ...la ce iti trebuie ?

Modul de testare este foarte simplu:
1- Toate binoclurile pana la 12 x se testeaza din mana  restul pe trepied (dar se poate comenta si posibilitatii utilizarii din mana)
2- Se foloseste mereu aceeasi pereche de ochi ...ai mei si nasul.  :D , ambii senzori insotiti de o vaga experienta in ale binoclurilor.
3- Se regleaza ambele binocluri pe aceleasi tinte de diferite distante si continuturi.
4- Se compara prin trecerea rapida a fiecarui binoclu spre aceeasi tinta cat mai repede (sa nu uiti diversele aspecte vazute cu primul si comparabile cu al doilea)
5- Punctul 4 se repeta pentru dimineata, pranz, inserat si astro pentru a studia comportamentul sub diverse iluminari si unghiuri ale iluminarii.
6 - Privesti, privesti, compari , compari tot ce iti vine in minte caci bineteles mereu mai uiti cate ceva. 
7- Simti o mare placere cand faci punctele 3->6  :) 
8- Scrii tot ce ai simtit ... intr-un review ... care speri ca va mai transmite ceva informatie spre cei ce sunt interesati de domeniu, si speri ca pasiunea ta sa razbata si in randurile cititorilor si te rogi  ca ei sa inteleaga ca un binoclu este in primul rand un instrument ce trebuie folosit efectiv ca instrument de observatie si nu ca realizare mai reusita sau nu a tehnicii si designului.
Dar mai ales speri ca in continuarea gandurilor tale din review vor aparea si alte ganduri, alte comentarii, mai devreme sau mai tarziu, care vor completa si imbunatati imaginea initiala a echipamentului.

Cromatism
Din nefericre pentru mine notiunea de cromatism este relativa deoarece functie de iluminarea in care testezi, unghiul iluminarii (deci functie de soare) aceasta variaza enorm si este pana la urma prezenta la orice binoclu oricat de scump. In general daca este deranjanta o mentionez. In cazul de fata nu mi-sa parut absolut nimic deranjat.
Deci cu mare drag fac testul tau de cromatism transversal. 
Doar sa imi dai eventual niste date: ce trebuie sa fie de o parte si alta al liniei studiate (cer/zid sau zis/zid sau gard/zid ....etc?), ce fel de iluminare , cu sau fara umbra, cat de  puternica iluminarea... etc

Ca si paranteza un fenomen (valabil si la Lacerta) pe care ...e totusi rezultatul completarii de colegi a reviewurilor ... l-am observat: binoclurile care eu in general le-am achizitionat foarte rapid dupa aparitie ("seria zero" zic eu ... amintindu-mi de alte vremuri) au diferit mult fata de aceleasi modele produse dupa 3-4 ani. Chiar daca erau luate de la acelasi magazin! Este si motivul pentru care atunci cand ... "miros" ... adica aici folosesc si nasul ... ca un binoclu abia aparut are sanse sa fie o reusita ... il achizitionez .... :)