-----------------------------------
Mircea Pteancu
08 Apr 2023 20:35


-----------------------------------
Multumesc Roman!

Astronomia are cea mai mare nevoie de oameni care sa o cultive ca pasiune.
Asa cum faci cu mult entuziasm si tu. Te asigur ca pe masura ce vei aprofunda studiul Astronomiei, orizontul intelectual va continua sa se largeasca, va fi tot mai interesant.

Am sa dau un exemplu personal pentru a demonstra aceasta afirmatie.
Stelele duble au fost printre primele obiecte astronomice pe care le-am observat.
Cand am construit o luneta cu obiectv lentila de ochelari ( prin 1990 ), stelele duble au fost printre primele obiecte ''luate in vizor''. 
Atasez doua schite facute cu luneta aceea, cu apertura de 25mm si care marea de 40x, cu un ocular IOR tip Huygens de microscop: faimoasa dubla Albireo/ Beta Cyg si tripla Omicron Cygni.
De prin 2010, am acordat o atentie tot mai mare stelelor duble. Ba chiar am reusit sa rezolv un numar oarecare de stele duble subarc , avand deci separatia mai mica de o secunda.
Cat pe ce sa fiu convins ca sunt ''expert'' in stele duble.
In aceasta primavara insa mi-am dat seama ca ''expertul'' nu  cunoaste nici macar raspunsurile la niste intrebari foarte simple :

Cine a descoperit steaua dubla Albireo din schita anexata ?
Cine a descoperit ca steaua Castor/ Alfa Gem este dubla ? 
Dar ca Porrima/ Gamma Vir ... Zeta Lyr ... Epsilon Lyr ... Rasalgheti/ Alfa Her ... Almach/ Gamma And si multe alte vedete ale cerului, sunt stele duble, cine a descoperit ?

Majoritatea celor care vor incerca un raspuns vor spune ca William Herschel.
Dar nu.
Raspunsul corect este Christian Mayer, folosind lunete de pana la 80mm diametru. Asa cum au multi dintre noi, chiar si in secolul XXI.
Pentru mine, un plus de atractivitate il ofera detaliul ca Mayer s-a nascut si si-a petrecut adolescenta in zona Bratislavei. Deci la o aruncatura zdravana de bat de locul in care-mi savarsesc zilele.
El l-a devansat pe Herschel cu cativa ani buni ... asa cum ''vorbeste'' documentele. 
Despre asta scriu acum.

Cer senin, Mircea