-----------------------------------
Regulus
10 Apr 2023 19:10


-----------------------------------
OP, chiar in perioada asta am inceput si eu sa citesc despre aceste telescoape. Fotografiil reale pentru Vaonis Vespera, aici: https://www.astrobin.com/search/?q=%22VAONIS%20Vespera%22

Pentru un imx462 pe montura Alt-Az, mi se par decente. Acum, merita suma? Eu zic ca nu. Si nu neaparat pentru ce face, caci pt ce e gandit, face bine. Sa explic putin. Nu stiu altii cum au trecut peste frustrarea ce vine la pachet cu hobby-ul asta, dar am avut un setup pe platforma Raspberry Pi si telefon, gandit ca grab-and go: fara fire, fara laptop, fara complicatii, credeam eu. Am facut 2 sesiuni de astrofotografie pana am revenit la Windows. Mereu se deconecta ceva sau dadea eroare cand era lumea mai draga. In experienta mea, a fost cea mai frustranta forma de astronomie pe care am facut-o vreodata. De ce zic ca face bine ce face Vaonis, pentru ca e foarte plug and play. Pentru cineva care nu are ore de pierdut, nu vrea la propriu dureri de cap  si vrea doar sa vada ce nu poate vedea cu ochiul liber, eu zic ca e ok. 

Acum, de ce nu merita? In primul rand, daca iei componentele sistemului separat, iesi mult mai ieftin. Doi, de banii aia iei un instrument bun, o camera decenta si o montura serioasa. Iar trei, dar este doar preferinta personala, asadar subiectiva: nu poti face astronomie vizuala. Ok, vrem fotografii cat mai bune, cu multe detalii si culori, dar eu zic ca nimic nu se compara cu fascinatia a ceea ce vezi prin ocular. Insa, vazand ce asteptari au oamenii de la un telescop astronomic, dezamagirea ca nu vad imagini Hubble prin ocular si coroborat cu nevoia de rapid si fara complicatii, tare imi e ca vorbim despre aceste telescoape ca viitorul astronomiei.