-----------------------------------
mmarin
10 Apr 2023 21:56

Sky-watcher Quattro 150
-----------------------------------
În vara anului trecut Sky-watcher a decis să arunce pe pia&#539;ă un Newton de 150mm f/4. Acesta diferă de vechiul P-DS nu doar prin raportul focal ci pune pe masă în plus un corector de comă dedicat &#537;i un focuser îmbunătă&#539;it. &#538;inând cont că pre&#539;urile telescoapelor au început să iasă prin tavan, mi s-a părut o ofertă tentantă &#537;i m-am decis să-i dau o &#537;ansă să-mi arate ce poate.

   Fiind un telescop destinat avansa&#539;ilor, pachetul este spartan &#537;i fără zorzoane: o singură cutie de carton gros în care tubul optic e în&#539;epenit solid la capete între blocuri de polietilenă expandată cu două cutiu&#539;e din carton moale îndesate în spa&#539;iul liber. Cea mică con&#539;ine corectorul de comă, cea mare - căutătorul, adaptoarele de ocular (2" &#537;i 1,25") &#537;i o pungu&#539;ă con&#539;inând o &#537;urubelni&#539;ă în cruce &#537;i o cheie din tablă &#537;tan&#539;ată. Nici urmă de manual. Când am căutat detalii pe net despre telescop am descoperit că con&#539;inutul pachetului diferă de la un comerciant la altul, unii adăugând un ocular de 22mm dar având focuserul de la P-DS - ar fi bine să verifica&#539;i înainte de a plasa comanda.

   Con&#539;inutul a ajuns la mine intact dar o sumară examinare m-a convins că băie&#539;ii nici măcar nu s-au prefăcut că au încercat să colimeze telescopul înainte de a-l pune în cutie: secundara era deplasată cu mai bine de un centimetru înspre gura tubului. După ce am tensionat corespunzător spi&#539;ele care sus&#539;in secundara am trecut la aliniere &#537;i colimare - aici totul a mers relativ u&#537;or, după ce am găsit cheia inbus potrivită - chinezul nu a găsit de cuviin&#539;ă să o includă în pachet. Cu primara a fost &#537;i mai u&#537;or, suportul acesteia fiind montat pe bază cu arcuri adevărate &#537;i având &#537;uruburi de reglaj &#537;i blocare cu cap randalinat. Aici s-ar putea să mai am pu&#539;in de lucru pentru că am impresia că oglinda stă pu&#539;in cam lejer în supor&#539;i.

   Totul părând în regulă am început testarea. Telescopul e destul de greu, peste 5Kg a&#537;a că are nevoie de o montură &#537;i un trepied ceva mai răsărite dar întregul ansamblu poate fi încă considerat portabil. Am montat adaptorul de ocular pe 1,25" &#537;i l-am scos la muncă. Atmosfera agitată nu mi-a permis un test pe stea dar, în momentele de acalmie rezolu&#539;ia imaginii mi s-a părut bună iar focalizarea precisă, fără semnele care indică astigmatism sau defecte simetrice de tip &#8222;zonă&#8221;. Ar mai mai fi de testat pe vreme bună dar, până la proba contrarie, optica pare în regulă.

   Cineva scria pe forumul Cloudynights că un telescop Sky-watcher e un bun început pentru un proiect ATM &#537;i nici acesta nu face excep&#539;ie. Suprafa&#539;a internă a tubului optic a fost înnegrită cu grijă, la fel &#537;i marginea oglinzii secundare dar nu s-a luat nicio măsură în privin&#539;a luminii care se strecoară pe lângă oglinda primară. Primul meu telescop, unul din acele blestemate 114/500, avea un disc din plastic negru în spatele primarei, ăstuia a trebuit să-i confec&#539;ionez o tichie din catifea neagră. Sper să-i placă. Focuserul, ca la întreaga gamă Quattro, este întărit cu o glisieră de o&#539;el montată pe rulmen&#539;i liniari - mult mai solid &#537;i mai pu&#539;in predispus uzurii decât cel de la P-DS dar mecanismul reductorului este la fel de lipsit de fluiditate. După doar o zi, &#537;urubul care în&#539;epene&#537;te căma&#537;a exterioară a acestuia să nu se rotească s-a slăbit &#537;i mi-a luat ceva timp să în&#539;eleg ce se întâmplă. Măcar n-au mai folosit melasă în loc de vaselină ci o unsoare albă, fină &#537;i nu foarte lipicioasă. Când am montat camera am constatat că spa&#539;iul dintre corp &#537;i tubul culisant lasă o cantitate semnificativă de lumină să intre în tub a&#537;a că i-am făcut &#537;i lui o e&#537;arfă. Ca &#537;i modelele mai ieftine, focuserul păstrează &#537;uruburile de reglaj a alinierii cu axa optică - un amănunt care lipse&#537;te la multe focusere cu pedigree.

   Spre surprinderea mea, pozi&#539;ia focuserului pe tub a fost calculată cu grijă; câmpul de plină lumină e destul de mic dar vignetarea e tolerabilă, păstrând o obstruc&#539;ie acceptabilă pentru vizual. Cu adaptoarele de ocular din pachet tubul culisant al focuserului nu intră în tubul optic. La fel, corectorul de comă e calculat să aducă camera cât mai aproape de tubul optic dar fără a intra în conul de lumină - mult mai bine proiectat decât echivalentul de la GSO, păcat că corectorul de comă nu poate fi folosit vizual. Cu corectorul de comă din pachet, raportul focal scade la cca f/3.45 &#537;i pare să acopere decent un senzor APS-C. A&#537;tept o noapte fără vânt ca să confirm dar testul făcut pe timp de zi e încurajator. În zilele următoare o să-i mai fac un parasolar &#537;i, dacă mă ajută neuronul, un &#8222;palton&#8221; termoizolant. Cautătorul, pe care nu l-am despachetat, va fi înlocuit de unul cu punct ro&#537;u. 

   Ca o concluzie preliminară, e un instrument care merită luat în considerare dacă pre&#539;ul nu va cre&#537;te prea mult. De&#537;i e destinat în principal fotografiei stelare poate fi folosit &#537;i pentru observa&#539;ii vizuale. Chiar mă mănâncă să caut/improvizez un adaptor de ocular pentru corectorul de comă inclus de&#537;i îl am pe cel de la Explore Scientific - ar fi mai compact &#537;i mai u&#537;or. Chiar &#537;i fără corector, ocularele Baader Classic Ortho oferă imagini de calitate când sunt folosite cu Q-barlow chiar dacă nu pe tot câmpul &#537;i mai sunt probabil &#537;i alte oculare care nu costă un rinichi &#537;i nu cântăresc o tonă.