-----------------------------------
Regulus
15 Apr 2023 16:14


-----------------------------------
Am analizat variantele si decizia este luata. La comparatia aceasta a mea, intre ce sa aleg, raspunsul castigator este: ambele. Detaliez:

Montura+dslr: Pe principiul "cine cauta gaseste", mi-am amintit de un trepied pe care il am de ceva vreme, dar uitasem complet de el: un Zomei chinezesc, destul de rigid, scurt si usor, copie dupa Manfrotto. Ei se lauda cu 8kg sarcina, daca ar fi macar 3 as fi multumit. La el se va adauga un obiectiv, cel mai probabil un Canon EF 75-300mm. Am vazut niste comparative pe YT, surprinzator de ok, iar pe astrobin imaginile par promitatoare. Costuri intre 400 de lei la noi si 50+transport de euro pe situri din strainatate. Singura problema mai de durata fiind montura/tracker pe care o voi lua exclusiv SH pentru a reduce costurile. Si iata travel rig-ul pe platforma dslr+montura de care spuneati voi. Nu am zis nimic de telescop. Nu pentru ca renunt la idee, ci pentru ca am luat decizia sa il completez cu cealalta varianta. 

Telescop robotizat: am discutat cu cei de la Dwarf Lab si nu sunt taxe de import/tva (era dealbraker daca erau). Luna aceasta pretul este inca de pre-release, sub un refractor SH. Am discutat si cu 2 detinatori care folosesc de cateva luni sistemul si sunt convins ca la raport pret-greutate-portabilitate-volum, nu am ce gasi mai bun. Facand bineinteles compromis la calitatea imaginii/accesorizare. Ce primesti, aia ai, fara posibilitate de upgrade. Ce m-a convins insa 100% a fost altceva: ambii detinatori folosesc sistemul in paralel cu un alt instrument dedicat pentru astrofotografie (cam ce as face si eu cand nu calatoresc), datorita rapiditatii de montare. Spunand chiar ca uneori, din cauza vremii sau a inerentelor sincope din tot procesul de pregatire al sesiunii astrofoto, ramanand cu imaginile luate cu el. Vazand  si ca incape cu tot cu accesorii in jumatate de rucsac, cu siguranta pana la finalul lunii am sa dau comanda. Bineinteles, urmand sa impartasesc impresii odata ce va sosi. 

Asadar, ca orice in domeniul asta fascinant, raspunsul la o intrebare este: "depinde". Dar ma bucur ca am avut o finalitate si m-am decis relativ rapid. Va multumesc tuturor pentru idei si impresii. M-au ajutat enorm. Sarbatori linistite tuturor si cat mai mult Cer senin!