-----------------------------------
Regulus
17 Apr 2023 17:18


-----------------------------------
am discutat cu cei de la Dwarf Lab si nu sunt taxe de import/tva
So regarding import taxes in EU, I was said as a kickstarter everything will be covered.
But it was not, I had to pay ... 
Am discutat pe mai multe platforme cu diferiti detinatori din Europa, din care unul si din Romania, si toti au confirmat acelasi lucru: nu au platit nimic, cel putin la comenzile sosite in ultimele 2 luni. Inainte, la lansarea prin Crowdfunding, erau taxe. Asta mi-au raspuns si ei, oficial. Ramane de vazut.

Cat despre "apesi un buton si ai imagini relativ decente" ... easy come, easy go ...
Nu inteleg exact ce inseamna asta, insa daca inteleg bine, usurinta de a face niste fotografii decente este ceva de bun augur, zic eu. Exemplu personal: am trecut prin toate procesele necesare pentru invatarea astrofotografiei si la una din ele am renuntat (astrofotografie pe Rasperry Pi+telefon) din cauza timpului enorm investit si frustrarii acumulate incercand sa fac sa functioneze sistemul ala. Am revenit la laptop si totul a fost ok. 
Insa nu mereu la mine e totul perfect. Mai am un bug, mai da rateuri Digic-ul de la Canon in APT, mai se cearta camera de ghidaj cu Windows-ul sau Sharpcap-ul, mai am experiente extrasenzoriale in care las sa achizitioneze automat imagini, si cand ma intorc dupa o ora, ramane blocat la 3 cadre, iar dupa ce reiau sesiunea si stau langa telescop, merg ca unse toate expunerile fara sa schimb nimic, si tot asa.

Eu am ales calea asta invatand destul de greoi partea de software, inca imi e groaza de editare, pe care momentan o fac foarte putin, dar iubind partea "mecanica"din spate: desfacut monturi, reglat, schimbat componente, racit oglinzi, facand surse de curent, modificand, upgradand, modand, etc. Daca eram un baiat ce iubea astronomia/astrofotografia insa eram "technically challenged" total, nu doar pe parte de soft, clar renuntam de mult  si ramaneam la ocular si atat.
Acum ma gandesc la un incepator ce e la inceput de drum, nici macar nu stie daca vrea sa faca astrofotografie (defapt EAA ar fi cam ce ar face tehnic vorbind, dar in fine), si are la dispozitie un sistem ce face, in acceptiunea mea, poze relativ decente, dar cu un learning curve de ore/zile si un timp de pregatire al sistemului de cateva minute, totul la un pret de montura entry-level, as zice clar da, merita. Daca ii place, o sa vina si Apo-ul ala oilspaced de care nu trebuie sa stie sotia. Daca nu, va avea o jucarie de cateva sute de $ in dulap, mult mai ieftina decat Dob-ul ala imens de care e dezamagit ca nu vede imagini ca in poze. Bineinteles, parerea mea. Am scris mai mult, dar las asta aici, poate si altcineva se gandeste la ceva de genul si poate ii va fi folositoare o opinie personala si documentata de o experienta foarte redusa, insa pe mai multe ramuri ale astronomiei.