-----------------------------------
zoth
18 Apr 2023 14:15


-----------------------------------
Dupa ce m-am linistit definitiv de metoda alinierii prin centrarea reflexiilor, am incercat zilele astea o precentrare a fiecarui canal prin dublu pas. Operatia nu e complicata teoretic daca treburile sunt gandite bine de la inceput dar in cazul acestui binoscop nu s-a intamplat asa. Fiecare reglaj de unghi al prismei porro2 trebuie facut din aproape in aproape si de fiecare data trebuie dat jos capacul cu portocularul si garnitura dintre corpul prismei si capac. De fiecare data mai trebuie verificata si asezarea capacului pe corpul prismei pentru ca altfel reglajul poate fi interpretat gresit. Totul repetat de cateva zeci de ori pentru toate trei reglajele de unghi.
Dupa aceasta minunata experienta sfatul pentru cei care vor sa se apuce de asa ceva ar fi sa opteze pentru alta varianta...
In fine, rezultatul precentrarilor pe cele doua canale il vedeti in imaginea de mai jos.
Nu-mi fac iluzii ca binocularul s-ar fi aliniat prin aceasta metoda, cu siguranta am paralaxa pe unghiuri aleatorii/diferite pe cele doua canale. La final va trebui sa recurg tot la metoda ciobaneasca de reglaj la ochi prin ocular. Si de data asta va trebui aplicata tot metoda "scoate capacul, pune capacul" ...  :lol: