-----------------------------------
zoth
22 Apr 2023 09:00


-----------------------------------
Ms Mircea  :)  Fara rabdare nu prea ai sanse in astfel de probleme.
Mi-am pus si eu intrebarea de ce au folosit triplete mai ales ca nu sunt apo, adica nu folosesc sticle cu dispersie mica. Nu vad decat doua ratiuni, care fie spus coincid cu cele a lui Dollond, odata micsorarea sfericitatii culorilor marginale din spectrul vizual si relaxarea intr-o oarecare masura a curburii planului focal. Dupa mine insa, aceasta masura ar fi fost intradevar utila la deschideri semnificativ mai mari ale obiectivelor, undeva de pe la 100mm in sus. La 70mm o vad ca pe o complicare inutila a constructiei care nu aduce un beneficiu real.

Aseara se vedeau vreo 2-3 stelute prin gaurile norilor si am facut testele pe care le asteptam demult. Pe canalul stang dezvoltarea este simetrica si intra si extra focus, pe canalul drept dezvoltarea extra focus este deasemenea simetrica, doar spre intra focus exista o mica tendinta nesportiva la inceput (a se citi asimetrie) dupa care dezvoltarea este normala. O pun pe baza acelor prisme lipite in unghi.
Important este ca stelele nu mai sunt "grase" ca la inceput, au revenit la silueta normala iar imaginea terestra diurna este mai clara, normal de clara as spune.
Ca problema reala ramasa este acea prindere defectuoasa a ocularului stang in portocularul focuserului. Ocularul poate clampani fata/spate la o strangere usoara sau normala sau se poate aseza necorespunzator la o strangere mai puternica.

Cred ca topicul se poate inchide, multumesc.