-----------------------------------
romh
23 Apr 2023 22:33

Astropy
-----------------------------------
Am tot cautat ceva librarii sau proiecte folosite de comunitatea de astronomi. Am gasit pt python proiectul asta numit astropy. E dezvoltat de diverse personaje de la diferite universitati. In mare parte sunt wrapere care depind de alte librarii ca numpy sau scipy, dar sunt si niste lucruri specifice domeniului.

Este format din mai multe submodule, pachete mentinute de echipe diferite. 

- o colectie de pachete este dedicata constantelor (viteza luminii, raza pamantului samd), librarii diverse pentru conversie si formatare timp la diferite zone, unitati de masura, coordonate(ra/dec sau altaz+rotatie plus conversie). Pare comod de apelat o constanta dupa nume in loc sa o definesti de fiecare data.

- niste librarii pentru modelare sau wrappere de la librarii dependente&#8230; Mai mult regresii liniare din ce am vazut.

- pentru structuri de date avem ceva numit Nddata - un fel de sir n dimensional care poate sa tina cam orice tip de date. Mai avem ceva numit DataTable - util de folosit cand e vorba de incarcat date dintr-un fisier fits si de prelucrat/sortat/filtrat sub forma de tabel.

- exista niste librarii pt citire/scriere nu foarte diferite de libraria implicita io dar standardizeaza ceva legat de formatul fisierelor, iti permite sa citesti un fisier fits direct intr-un datatable fara sa iti bati capul cu parsarea care imi imaginez ca este anevoioasa.

- o librarie cu statistici, niste intervale de incredere, distributii poisson si alte lucruri pe care nu le inteleg momentan. Exista o librarie de convolutii cu transformate fourier, filtre gausiene si alte lucruri. Exista o librarie care automatizeaza downloadul de date de la nu stiu ce website IERS cu date despre rotatia pamantului&#8230;

Si cam asta este un sumar foarte succint. Nu cred ca o sa folosesc prea curand dar mi s-a parut interesant ca multe din librariile mentionate sunt o abstractizare in jurul acestui format numit fits pe care nu l-am prea intalnit pana acum.

Referitor la prelucrarea imaginilor nu am vazut nimic special - imaginile inca sunt tratate ca simple matrici pe care le aduni daca vrei sa le stivuiesti. Dar sunt niste librarii care te ajuta de exemplu sa adaugi un grid cu coordonatele galactice peste poza, reiesind doar din metadatele fits.

Mai mult un proiect care sa standardizeze lucrul astronomilor profesionisti care prelucreaza date de la jwst sau alte observatoare....